Arca lui Remizov aduce salvarea de calamităţi (galerie foto)

159

Arhitectul rus Alexander Remizov a propus un nou model de casă rezistentă la surprizele nefericite ale viitorului. Numită „Arcă", viitoarea casă cu temelie sau dom plutitor ar putea găzdui până la 10.000 de oameni. 

Arhitectul rus Alexander Remizov a propus un nou model de casă  rezistentă la surprizele nefericite ale viitorului. Numită „Arcă”, viitoarea casă cu temelie sau dom plutitor ar putea găzdui până la 10.000 de oameni.

Arca lui Remizov are o dublă misiune: aceea de a-i feri pe oameni de condiţii de mediu extreme, și aceea de a feri mediul de acţiunile nocive ale omului. „Proiectul Arca încearcă să răspundă acestor provocări ale Timpului în care trăim”, notează arhitectul pe site-ul său.

Prototipul prevede o construcţie din lemn, oţel și plastic extrem de rezistent, care să poată fi adaptată la orice tip de mediu și utilizare, inclusiv în zone seismice. O variantă suplimentară a proiectului oferă un prototip care poate pluti pe oceanul planetar în cazul unei încălziri globale. Materialele necesare sunt prefabricate, întregul proces al construcţiei fiind finalizat în timp relativ scurt și la costuri reduse.

Planul clădirii este încă pe hârtie, dar aceasta poate fi proiectată în diferite mărimi, găzduind de la 50 la 10.000 de oameni. Proiectul se poate materializa în case, hoteluri sau alte tipuri de construcţii civile. Chiar dacă prototipul seamănă mai mult cu arcul de jucărie Slinky decât cu arca lui Noe, proiectul este extrem de serios. Arhitectul deţine un master în domeniul construcţiilor nepoluante iar Arca lui Remizov se încadrează cerinţelor contemporane de mediu. Un generator de vânt furnizează energia, în timp ce suprafaţa exterioară a clădirii e acoperită cu panouri solare. „Forma domului favorizează formarea unor turbulenţe de aer, crescând puterea generatoarelor", a explicat Remizov pentru CNN. În varianta plutitoare, clădirea ar putea capta energia din apă. Toate reziduurile sunt reutilizate intern. În mediul interior o serie de plante selectate vor furniza oxigenul necesar vieţii locuitorilor din Arcă.

Arca lui Remizov a fost concepută în urma experienţei din cadrul programului „Arhitecture for Disasters Relief”, al Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor. Proiectul are la bază conceptul casei bioclimatice cu surse independente de menţinere a vieţii.