ETA renunţă definitiv la lupta armată

205

Organizaţia separatistă bască ETA a declarat pentru prima oară în istoria sa o încetare permanentă și definitivă a ostilităţilor armate. Anunţul a fost primit cu îndoială de autorităţile spaniole.

„ETA a decis să declare o încetare permanentă și generală a ostilităţilor, care poate fi verificată de comunitatea internaţională. Este o hotărâre fermă a ETA în procesul de obţinere a unei soluţii de durată și încetare a confruntării armate." Anunţul a fost făcut luni, 10 ianuarie, în publicaţia pro-naţionalistă Gara.

Este pentru prima oară în cei 40 de ani de existenţă ai organizaţiei când se anunţă o încetare unilaterală, permanentă, a ostilităţilor. În ultimele 4 decenii ETA a dus o campanie violentă de atacuri și atentate cu bombe, focuri de armă, care au dus la moartea a peste 800 de persoane. În ultimele luni mai mulţi laureaţi Nobel pentru Pace, partidul Batasuna și alte personalităţi ceruseră organizaţiei separatiste o încetare a focului.

Primul ministru al Spaniei nu s-a lăsat impresionat de anunţ și a cerut încetarea definitivă a întregii organizaţii ETA. „Nu vom avea niciun dialog cu ETA. Nu vom permite niciun tertip", a spus premierul, în timp ce ministrul de interne a arătat că „ETA a rămas la fel de arogantă ca întotdeauna."

Declaraţia ETA a venit pe un fond de încetare a focului anunţat din septembrie 2010, însă autorităţile știu că organizaţia separatistă a revenit nu o dată asupra declaraţiilor sale. În plus, organizaţia separatistă nu renunţă la revendicările sale. „Este timpul să acţionăm cu responsabilitate istorică", se spune în declaraţia separatiștilor. „ETA cere guvernelor Spaniei și Franţei să înceteze măsurile represive și să lase deoparte complet și pentru totdeauna refuzurile de recunoaștere a Ţării Bascilor." Practic ETA va continua eforturile pentru obţinerea a ceea ce numesc ei „o adevărată democraţie în Ţara Bascilor."

ETA cere independenţa regiunii din nordul Spaniei și sudul Franţei, cu o populaţie de 3 milioane de locuitori. În penitenciarele spaniole sau franceze sunt peste 800 de militanţi ETA, în timp ce formaţiunea este considerată de SUA ca organizaţie teroristă.