Australia sub ape – catastrofele naturale continuă şi în 2011

236

Trei morţi şi peste 200.000 de persoane afectate reprezintă bilanţul provizoriu al inundaţiilor care au lovit nord-estul Australiei în ultimele zile. O suprafaţă cât a Germaniei şi Franţei la un loc se află sub ape.

Inundaţiile au provocat prăbuşirea acoperişului unui cinematograf la Bathurst. Incidentul s-a soldat cu rănirea a 36 de persoane.

Oraşul Rockhampton din statul Queensland se află în pericolul de a rămâne izolat. Armata a început, ieri, să transporte hrană şi medicamente, cu avionul, pentru cei 75.000 de locuitori ai oraşului Rockhampton. Specialiştii estimează că nivelul apelor va continua să crească până miercuri.

Pentru unele dintre oraşele din nord-estul continentului australian, aceste inundaţii sunt „cele mai rele pe care le-au cunoscut", potrivit unei declaraţii a premierului Julia Gillard.

Alistair Dawson, oficial de rang înalt al poliţiei din Queensland, a declarat că inundaţiile ar putea să dureze încă o lună. El a avertizat că unele regiuni din nord-est trebuie să se pregătească pentru ce este mai rău, notează Mediafax.

Anul 2011 a debutat cu un cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter care a zguduit Santiago del Estero (în nordul Argentinei), un cutremur cu magnitudinea de 7,1 grade pe scara Richter care a lovit statul Chile şi inundaţii în Monterey County (California, SUA).

Inundaţiile din Australia continuă lista catastrofelor naturale din 2010, al căror bilanţ se ridică la 295.000 de morţi şi pagube în valoare de 130 de miliarde de dolari, adică mai mult decât media ultimelor 3 decenii.

Catastrofele soldate, în anul anterior, cu cei mai mulţi morţi au fost cutremurul din Haiti (222.570 de morţi), valul de căldură şi incendiile din Rusia (56.000 de morţi) şi cutremurul din China (2.700 de morţi).

Pagubele materiale cele mai mari au fost înregistrate în urma cutremurului din Chile (30 de miliarde de dolari) şi inundaţiile care au lovit Pakistanul, în perioada iulie – septembrie 2010 (9,5 miliarde de dolari). Tornadele care au lovit SUA au provocat pagube în valoare de 4,7 miliarde de dolari.

În 2010, au fost contabilizate 950 de catastrofe naturale, un număr mult mai mare decât media ultimilor 30 de ani, adică 615 catastrofe anual.