Cuplurile care nu fac sex înainte de căsătorie sunt mai fericite

1509

Nu e întotdeauna o greșeală să lași pe mâine ce poţi face azi. O echipă de cercetători americani a arătat că cei care nu fac sex înainte de căsătorie au o viaţă intimă mult mai stabilă și mai satisfăcătoare decât cei care nu practică abstinenţa premaritală.

Psihologii de la Brigham Young University’s School of Family Life din Utah au ajus la concluzia că abstinenţa sexuală premaritală crește calitatea sexului după căsătorie.  Persoanele care au așteptat până în noaptea nunţii pentru a-și începe viaţa sexuală s-au declarat cu 20% mai satisfăcute de relaţia lor, decât cuplurile care nu au practicat abstinenţa înainte de căsătorie.

Din studiul publicat în numărul din decembrie al Journal of Family Psychology, reiese că stabilitatea relaţiei în cuplurile care au practicat abstinenţa este cu 22% mai ridicată decât în cazul celorlalte cupluri. Aceleași cupluri spun că se bucură de o mai bună comunicare și o calitate mai mare a sexului, transpuse într-o diferenţă de 12% respectiv 15% în favoarea abstinenţilor.

Studiul specialiștilor, a vizat relaţiile a 2.035 de cupluri căsătorite.Pentru profesorul Dean Busby, coordonatorul studiului, principala concluzie a cercetării rămâne aceea că, deși „o relaţie nu înseamnă doar sex, cei care așteaptă mai mult sunt mai fericiţi cu privire la aspectul sexual al relaţiei lor.” Profesorul este de părere că ceea ce asigură succesul în plan sexual este comunicarea, faptul că „cei doi au învăţat să vorbească și au abilităţile de a rezolva problemele care se ivesc.”

Aceeași opinie o împărtășește și Paula Hall psihoterapeut pe probleme sexuale în cadrul organizaţiei Relate, care a declarat pentru The Telegraph că „oamenii care așteaptă vor fi găsit o mulţime de alte căi de a-și comunica afecţiunea pentru celălalt. Ei ar putea să fi petrecut mai mult timp vorbind despre așteptările personale.” Cercetătorii au declarat de asemenea că beneficiile abstinenţei nu depind de educaţie, de numărul partenerilor sexuali și nici de durata relaţiei. Abstinenţa dă roade, a demonstrat studiul, indiferent dacă oamenii o practică din motive ce ţin de religie, sau nu.

Cei mai mulţi tineri nu asociază sexul premarital cu un păcat. Potrivit unui studiu citat anterior de ST , între tinerii creștini care au avut deja relaţii sexuale, cel mai mic procent se regăsește la protestanţi – 62%, în celelalte comunităţi religioase procentul ajungând până la 80%. În timp ce tinerii evrei sunt foarte deschiși în privinţa sexului, sentimentul de vinovăţie este mult mai pregnant la tinerii creștini. Între tinerii creștini care au avut relaţii sexuale și care regretă, procentul cel mai mare se găsește tot între protestanţi, cu 29%.Bisericile creștine nu încurajează relaţiile sexuale premaritale din mai multe motive, între care: păstrarea purităţii fizice până la căsătorie, riscurile asociate începerii vieţii sexuale în adolescenţă (boli, sarcină, viol), desconsiderarea valorică a căsătoriei și a intimităţii de cuplu.