Speriaţi de 9/11: cutremurul din SUA asociat cu un atac terorist

109

Un seism cu magnitudinea de 5,8 a avut loc marţi după-amiază la Washington DC, informează CNN. Mai multe clădiri importante, inclusiv Pentagonul, au fost evacuate. „Am crezut la început că e o bombă, pentru că toată lumea are în minte evenimentele din 11 septembrie 2001", a afirmat o martoră.

Zeci de milioane de oameni din SUA și Canada au simţit marţi cel mai puternic cutremur de pe Coasta de Est de la Cel de-Al Doilea Război Mondial. Potrivit martorilor, clădirile din New York şi Washington DC s-au zguduit câteva zeci de secunde, iar oamenii au intrat în panică.

Potrivit Institutului American pentru Fizica Pământului (USGS), epicentrul seismului a fost în statul Virginia, la aproximativ 100 de kilometri de Washington DC. Cutremurul a avut loc la ora locală 13.51 (20.51, ora României), fiind resimţit în nord-estul SUA, dar şi în sud-estul Canadei, în zona Toronto. „Este unul dintre cele mai puternice cutremure produse în această regiune", a explicat seismologul USGS Lucy Jones, avertizând că vor avea loc replici.

Nu s-au înregistrat victime, însă mai multe clădiri și mașini au fost avariate, iar numeroase activităţi au fost perturbate. Serviciile companiilor de telefonie din New York au fost afectate temporar de cutremur. Aeroporturile Newark (New York), J.F Kennedy şi Philadelphia şi-au suspendat activităţile. Pentagonul, sediul Departamentului Apărării, a fost evacuat. „Când clădirea a început să se clatine violent, sute de persoane au început să ţipe," a declarat corespondentul CNN Barbara Starr.

Două reactoare ale unei centrale nucleare din statul Virginia au fost oprite automat după cutremur, care a determinat întreruperea alimentării cu energie electrică. David Heacock, preşedintele operatorului Dominion Nuclear a afirmat că nu s-au înregistrat avarii, precizând că „uzinele nucleare sunt concepute pentru a rezista la cutremure de acest tip."

Cele 250.000 de locuinţe alimentate de centrala North Anna nu au fost afectate de oprirea reactoarelor, deoarece compania Dominion Nuclear a activat un sistem de rezervă, care permite redistribuirea energiei produse de alte centrale, a precizat Heacock.

Cutremurul s-a petrecut cu trei săptămâni înainte de cea de-a 10-a aniversare a tragicului eveniment din 11 septembrie 2001. „Am crezut la început că e o bombă, pentru că toată lumea are în minte evenimentele din 11 septembrie," a afirmat Cathy McDonald, o angajată a unui birou din Washington.

În New York și Washington, oamenii au mărturisit că s-au gândit imediat la o explozie sau la un atac terorist. Câţiva angajaţi din Washington au menţionat tremurul vocilor celor care își sunau colegii din New York, pentru ca, doar câteva secunde mai târziu, cutremurul să ajungă și acolo.

Angajaţii din Empire State Building, cea mai înaltă clădire din Statele Unite, aflată în New York, au coborât cele câteva zeci de etaje în mare grabă. „Am crezut că am fost loviţi de un avion", a afirmat Marty Wiesner, o angajată.

Adrian Ollivierre, un contabil, care se afla în biroul lui de la etajul 60 când au început zgâlţâiturile, a spus: „am crezut că poate am un atac de cord și i-am văzut pe toţi fugind. Cred că toată agitaţia a fost legată de paranoia de pe urma evenimentelor din 11 septembrie."

Seismul a fost resimţit în Philadelphia, Pennsylvania, New York, inclusiv pe insula Martha's Vineyard (Massachusetts), unde familia preşedintelui Barack Obama este în vacanţă.