Românii nu se lasă duşi în pribegie – inundaţiile şi evacuarea

14

Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a declarat stare de alertă în judeţele Iaşi, Suceava şi Neamţ, mii de persoane fiind evacuate. Inundaţiile i-au surprins nepregătiţi pe români, ca şi în anii anteriori. Şi, ca de fiecare dată, mulţi au opus rezistenţă ideii de a-şi părăsi gospodăriile, în ciuda avertizărilor din partea autorităţilor.

   

    Aproximativ 4.500 de persoane din judeţul Iaşi au fost evacuate, cele mai multe provenind din suburbiile municipiului Paşcani şi din comuna Răchiteni. „Vârful maxim de viitură ar urma să fie atins miercuri dimineaţă în zona Lespezi şi Paşcani. E vorba de evacuarea oamenilor care stau în zonele din apropierea râului Siret, nu de toţi locuitorii", a declarat prefectul judeţului Iaşi, Dragomir Tomaşeschi.

    Prefectul de Neamţ, Mihai Arhip, a dispus evacuarea a 11.000 de persoane din şapte comune şi din cartierul Nicolae Bălcescu al oraşului Roman, ca urmare a instituirii stării de alertă. Autorităţile au întâmpinat însă dificultăţi cu evacuarea unor persoane care nu voiau să îşi părăsească locuinţele. „Vă cer salvarea vieţilor omeneşti, în primul rând, chiar împotriva voinţei lor. Mai târziu, probabil, ne vor mulţumi. Rog fermitate în luarea măsurilor de evacuare şi cer poliţiei să aibă grijă de misiunea sa", a spus Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga.

    Situaţia este destul de dificilă şi în judeţul Botoşani unde, conform ultimului bilanţ al ISU Botoşani, inundaţiile au afectat 900 de locuinţe şi gospodării. Autorităţile au mers „din poartă în poartă" pentru a le explica oamenilor care este pericolul inundaţiilor, astfel încât să fie evitate situaţiile dificile în cazul în care se va impune evacuarea.

    Persoanele evacuate au fost cazate la rude sau în şcoli şi cămine culturale puse la dispoziţie de primăriile locale. Starea de alertă va fi menţinută până la scăderea debitelor râurilor sub cota de atenţie, în tot acest timp fiind interzis accesul populaţiei în zona digurilor sau în zonele cu pericol de inundaţii.

    În cursul zilelor de miercuri şi joi vor fi emise noi avertizări hidrologice şi meteorologice, pe unele râuri urmând să fie instituite coduri roşii şi portocalii.

    Pagubele inundaţiilor vor fi mai mari de 0,6% din PIB, a declarat ieri Vasile Blaga. El a mai precizat că instituţia pe care o conduce a iniţiat demersuri pentru accesarea Fondului de Solidaritate al UE. „Pagubele nu vor atinge în nici un caz suma de trei miliarde de euro, dar vor fi mai mari de 0,6% din PIB, ceea ce înseamnă foarte mult", a declarat Vasile Blaga.

    Premierul Emil Boc a confirmat că se va face apel la Fondul de Solidaritate al UE. Aflat în localitatea suceveană Pătărăuţi, afectată de inundaţii, premierul a spus că se va face o evaluare a pagubelor şi că în şedinţa de azi a Guvernului se vor aloca câte 5.000 de lei familiilor care au persoane decedate din cauza viiturilor. În funcţie de caz, pot fi acordate şi alte fonduri, notează Mediafax.

    În urma inundaţiilor, 19 persoane şi-au pierdut viaţa, în ultima săptămână, alte două fiind date dispărute. Au fost afectate 382 de localităţi din 37 de judeţe şi 29 de drumuri naţionale. Precipitaţiile abundente au determinat CFR să închidă traficul feroviar pe patru rute din nord-estul ţării.