Dolarul nu este o monedă de încredere – raport ONU

17

Dolarul nu este o monedă internaţională de încredere și ar trebui înlocuită de un sistem mult mai stabil, afirmă un raport ONU, citat de CNN. Dolarul a intrat in vizorul observatorilor și analiștilor după ce economia americană a intrat în recesiune.

   

    Într-un raport al departamentului de afaceri economice și sociale al ONU, citat de CNN, se arată că dolarul american nu s-a dovedit a fi un depozit de valoare cu stabilitate, o condiţie obligatorie pentru o monedă rezervă de stat. Multe ţări ale lumii, în special în Asia, și-au făcut mari rezerve valutare. Ca urmare, monedele naţionale s-au devalorizat, reducând abilitatea de a importa bunuri.

    Pe de altă parte Sondajul The World Economic and Social Survey 2010 sprijină propunerea FMI-ului de a crea un sistem internaţional standardizat pentru transferul lichidităţilor. Sub acest sistem propus, ţările nu ar mai fi nevoite să cumpere valute externe, cum a făcut China o lungă perioadă cu dolarul american. Volatilitatea unei monede unice internaţionale duce, într-o serie de circumstanţe nefavorabile, la creșterea inflaţiei și scăderea puterii economice.

    După ce a intrat pe piaţa internaţională drept cel mai puternic competitor al dolarului, moneda euro se confruntă și ea cu neîncredere. Puternica depreciere din ultimele luni a ridicat semne de întrebare, deși președintele comisiei europene a afirmat că „euro este una dintre cele mai puternice monede și a doua monedă globală". „Piaţa nu mai are încredere în euro", afirma un analist al băncii Mihuzo din Japonia, în condiţiile în care pe pieţele asiatice euro și-a pierdut semnificativ din putere.

    La mijlocul lunii mai euro atingea cel mai slab nivel în raport cu dolarul din ultimii patru ani. La începutul lunii iunie, șeful FMI excludea riscul prăbușirii zonei euro, deși recunoștea posibilitatea unei funcţionări incorecte a pieţei monetare.

    Prezent la înalta conferinţă a Sistemului Monetar Internaţional de la Zurich, din 11 mai anul acesta, Dominique Strauss-Kahn, directorul FMI propunea ca soluţie „o nouă monedă globală, cu o guvernare robustă şi caracteristici instituţionale, ce s-ar putea erija ca ancoră şi bun liber de riscuri pentru un sistem independent de monedele naţionale. Această bancă globală centrală ar putea servi ca un creditor în ultimă instanţă."

    Revista Capital informa săptămâna aceasta că rezerva valutară a României a atins un maxim fără precedent în istoria ţării, ajungând la 25,23 miliarde de euro. În ultimele zile moneda naţională a cunoscut cea mai accentuată depreciere, atât în raport cu euro cât și cu dolarul, cursul de schimb depășind pragurile psihologice și atingând cote istorice fără precedent.