De ce vrea Bayer să preia Monsanto și de ce ne interesează asta

1951

Grupul german Bayer a făcut o ofertă surprinzătoare pentru preluarea companiei americane Monsanto. Dacă tranzacţia ar avea loc, ar fi una dintr-un trend recent de preluări care duce la formarea unor giganţi agricoli de producere a pesticidelor și seminţelor.

Nu aţi auzit de Bayer? Este o companie globală cu principale competenţe în domeniul ştiinţelor vieţii ─ medicină şi agricultură. Grupul german este cunoscut pentru că a inventat aspirina și heroina, a produs arme chimice în timpul Primului Război Mondial, iar după o unificare cu alte grupuri chimice germane sub numele IG Farben, a ajutat la dezvoltarea Zylon B, gazul folosit în camerele de gazare de la Auschwitz. În 2010, Bayer s-a plasat pe locul 5 în top 10 al vânzărilor de medicamente fără prescripţie medicală din România. Șeful Bayer România prevedea că, în următorii 40 de ani, piaţa românească de farmaceutice va fi între primele 12 ţări din UE. De altfel, grupul Bayer este prezent în România cu trei divizii, respectiv Bayer Healthcare (produse farmaceutice), Bayer CropScience (produse pentru protecţia culturilor agricole şi nonagricole) şi Bayer MaterialScience (polimeri şi mase plastice).

Nu aţi auzit de Monsanto? Compania americană se autodescrie ca „o companie de agricultură sustenabilă, care livrează produse agricole în sprijinul fermierilor din toată lumea”. Monsanto este însă cunoscută mai degrabă ca lider mondial în producţia de seminţe modificate genetic (în special de soia și porumb), a aditivilor alimentari, a chimicalelor industriale și a unor erbicide și insecticide controversate, precum Agentul Portocaliu, folosit de armata americană ca armă chimică în timpul războiului din Vietnam. În multe părţi ale globului, Monsanto este deja văzut ca „răul absolut”, în ciuda încercărilor sale de a explica că seminţele modificate genetic nu ar afecta sănătatea omului și că sunt bune pentru agricultura sustenabilă.

Recent, Bayer a lansat o ofertă de 62 de miliarde de dolari pentru a prelua Monsanto. În doar 13 ani, Bayer a reușit să se poziţioneze ca al treilea furnizor mondial pe segmentul seminţelor agricole, însă alte fuziuni îi ameninţă poziţia. Astfel, China National Chemical Corp va cumpăra concernul elveţian Sygenta, care produce pesticide şi produse agricole, iar conglomeratele chimice Du Pont şi Dow Chemical vor fuziona, urmând să realizeze un gigant de 120 de miliarde de dolari, scrie Adevărul Finanaciar. Dacă Bayer reușește să cumpere Monsanto, își va lărgi portofoliul cu peste 2.000 de soiuri de grâu, porumb sau soia și va fi mai aproape de a deveni lider global în industriile farmaceutică şi chimică, scrie Bloomberg. Pentru moment, Monsanto a refuzat oferta Bayer care ar subevalua compania, dar a lăsat o portiţă deschisă pentru negociere, scrie Reuters.

Ce înseamnă toate aceste fuziuni? „Realitatea este că aveam 30 sau 40 de sortimente de boabe de soia, iar acum avem doar una, care este responsabilă pentru mai mult de 90% din toată soia care se vinde în SUA” spune Robert Lawrence, profesor la Universitatea de Medicină John Hopkins. În final, este vorba despre eliminarea competitorilor mai mici, controlarea pieţei și ridicarea preţurilor la seminţe și pesticide pentru fermieri din toată lumea, astfel încât întregul sistem alimentar să depindă de ei, explică Lawrence.