Dezastrul ecologic din Ungaria ameninţă estul continentului

205

Cel mai mare dezastru chimic din istoria Ungariei atrage atenţia Europei după ce viitura cu noroi roșu toxic ameninţă fluviul Dunărea, statele înconjurătoare și Marea Neagră.

    Temerea principală este generată de riscul ca această viitură ce va ajunge în Dunăre să se transforme într-un dezastru ecologic pentru estul continentului. Uniunea Europeană și-a exprimat îngrijorarea cu privire la potenţialul unor pagube ecologice majore, având în vedere că Dunărea curge prin Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Ucraina și Republica Moldova, înainte de a vărsa în Marea Neagră. „Este o problemă de mediu majoră. Suntem îngrijoraţi nu numai pentru mediul din Ungaria, ci și pentru că graniţele ar putea fi trecute", a afirmat Joe Hennon, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru mediu, citat de AP.

    Comisia Internaţional pentru Protecţia Dunării, care se ocupă cu administrarea fluviului și a afluenţilor lui a susţinut că deversarea toxică ar putea declanșa efecte nocive și pe termen lung atât pentru floră și faună cât și pentru locuitori. „Este un accident foarte grav și are potenţiale implicaţii pentru celelalte ţări", a afirmat de la Bruxelles Philip Weller, secretarul executiv al instituţiei. Din perspectiva Greenpeace International, tragedia este „una din primele trei dezastre ecologice din Europa ultimilor 20 sau 30 de ani", conform purtătorului de cuvânt al organizaţiei, Herwit Schuster.

    Viitura este așteptată să ajungă în Dunăre în cursul weekendului sau la începutul săptămânii viitoare, conform informaţiilor oferite de Imre Szakacs, conducătorul comitetului de gestionare a crizei, citat de agenţia naţională de știri MTI. Statele prin care trece Dunărea prelevează constant probe din fluviu pentru a monitoriza concentrazia pH-ului. „Monitorizarea se face din trei în trei ore și va continua în perioada următoarelor săptămâni", a declarat pentru România Liberă Ana maria Tănase, purtător de cuvânt al administraţiei naţionale Apele Române.

    Deșeurile toxice deversate sunt un produs din procesul de rafinare al bauxitei în alumină. Reziduurile sunt depozitate în rezervoare de unde apa se evaporă rămânând în urmă un sol nămolos roșu. Celula de criză a dat publicităţii informaţii cu privire la substanţa toxică deversate afirmând că este „o substanţă groasă, înalt alcalină care are un efect caustic asupra pielii. Conţine metale grele ca plumbul și este ușor radioactivă. Inhalarea prafului poate duce la cancer pulmonar."

    În urma unor ploi abundente, barajul rezervorului fabricii de aluminiu Ajkai Timfolgyar Zrt a cedat în cursul zilei de luni. Ca urmare o cantitate de 1500 de tone de substanţe chimice neutralizante sau 1,1 milioane de metri cubi s-au deversat în râul Marcal. Viitura a ajuns în unele locuri la 2.5 metri în casele oamenilor. Secretarul de stat la ministerul mediului Zoltan Illes a numit tragedia drept „cel mai mare accident chimic din istoria Ungariei." Patru persoane au murit, 120 au fost rănite și 3 persoane sunt încă date dispărute.