Autoritar, Binevoitor, Critic sau Distant – cum Îl percep americanii pe Dumnezeu

25

Americanii au opinii foarte diverse despre caracterul şi modul în care acţionează Dumnezeu, iar acestea influenţează semnificativ felul în care ei se raportează la subiecte controversate precum homosexualitatea. Aproape 9 din 10 americani îşi afirmă credinţa în Dumnezeu, iar modul în care Îl percep sau şi-L imaginează pe Dumnezeu este reflectat în atitudinile lor vizavi de economie, justiţie, războaie, politică, ştiinţă, morală şi dragoste.

   

    Cunoscând imaginea pe care oamenii o au despre Dumnezeu poţi înţelege mai bine de ce preferă un politician în locul altuia, de ce reacţionează într-un anumit fel atunci când se întâmplă lucruri negative sau dacă preferă să judece problemele de moralitate în termenii „alb" şi „negru", notează USA Today.

    Cercetarea a relevat patru portrete majore care definesc percepţia creştinilor americani cu privire la divinitate. Dumnezeu este perceput ca fiind 1. Autoritar; 2. Binevoitor; 3. Critic; 4. Distant.

    Cei care cred într-un Dumnezeu autoritar Îl văd implicat în istoria lumii, gata să îi pedepsească pe cei care nu Îi dau ascultare. Conform studiului, 28% dintre americanii intervievaţi împărtăşesc această opinie. „Aceştia împart lumea în bună şi rea", susţine Paul Froese, unul dintre realizatorii studiului. Credinţa într-un Dumnezeu autoritar este asociată susţinerii că homosexualitatea este o chestiune de alegere, nu o înclinaţie înnăscută. Ca exemple sunt amintiţi conservatorii Sarah Palin şi Glenn Beck, care au afirmat în discursul lor politic că America va pierde harul lui Dumnezeu dacă se îndepărtează de la drumul drept.

    Un Dumnezeu binevoitor este imaginea pe care o au 22% dintre americani. „Dumnezeul lor este o forţă în favoarea binelui, căreia îi pasă de toţi oamenii, care plânge de fiecare dată când izbucneşte un conflict şi care le va oferi mângâiere tuturor." Cei care cred într-un astfel de Dumnezeu sunt de două ori mai dispuşi decât cei care cred într-un Dumnezeu critic sau distant să spună că El intervine adeseori prin minuni pentru a-i ajuta pe credincioşii Săi.

    Dumnezeul critic este Dumnezeul în care cred cei săraci, loviţi de soartă, suferinzi, adică 21% dintre respondenţi. Pentru ei, Dumnezeu va face dreptate în lumea viitoare. Realizat în perioada crizei economice, studiul a arătat că americanii cu resurse financiare puţine şi un nivel economic redus asociază această stare cu pedeapsa lui Dumnezeu care este supărat pe lumea păcătoasă. „Dumnezeu va avea ultimul cuvânt", spun aceştia.

    Procentul celor care cred că Dumnezeu a creat lumea şi S-a retras este de 24%. Aceştia susţin de exemplu că atentatele de la World Trade Center nu au nicio legătură cu Dumnezeul distant, fiind doar consecinţa răutăţii umane. O furtună este pur şi simplu o furtună, fără să aibă vreo legătură cu o Fiinţă transcendentă.

    Studiul a fost realizat de sociologii Paul Froese şi Christopher Bader de la Universitatea Baylor din Waco, Texas, rezultatele fiind publicate în cartea America's Four Gods: What We Say About God – And What That Says About Us. Cercetarea a implicat interviuri prin telefon, 1.721 de adulţi fiind intervievaţi în 2006 şi alţi 1.648 în 2008.