O nouă ediţie a Scripturii – Biblia Verde, ecologică

33

O nouă ediţie a Bibliei atrage atenţia asupra faptului că primele seminţe ale curentului ecologist au fost semănate în Grădina Edenului, scrie USA Today în articolul cu titlul „O nouă Biblie cu tematică verde".

    După cum pe piaţă există Biblii în care cuvintele lui Iisus Christos sunt scrise cu roșu, o nouă Biblie include peste 1.000 de pasaje scrise cu verde. Acestea marchează paragrafele în care este lăudată calitatea creaţiei divine și grija faţă de natura pe care ne-a încredinţat-o Dumnezeu. Biblia este publicată de HarperOne. Cerneala tipografică este pe bază de soia, hârtia este reciclată, iar volumul este legat și copertat cu bumbac ecologic.

    Bineînţeles, primele pagini ale Bibliei Verzi sunt verzi, precum și mari pasaje din Psalmi și alte cărţi, inclusiv evangheliile, acolo unde Iisus a atras atenţia cu privire la florile câmpului sau la vrăbii. Notele de subsol sunt completate de teologi și ecologi, care subliniază pasajele ce fac apel la compasiune, dragoste și grijă din perspectiva ecologică. Biblia Verde se încheie cu o selecţie de teme ecologice regăsite în paginile ei.

    „Avem nevoie de o astfel de Biblie", susţine Rev. Richard Cizik, vicepreședintele Asociaţiei Naţionale a Evanghelicilor din America. „Am călătorit în întreaga ţară timp de doi ani, predicând în cadrul capelelor organizate de colegii. Am întrebat: e cineva în sală care să fi auzit o predică, în biserica lui de acasă, despre administrarea și grija faţă de natură? Rareori ridică cineva mâna sus." Cizik recunoaște că există şi suspiciuni că acţiunea ar fi liberală, stângistă, păgânească şi că statul ar fi implicat.

    În 1993 a fost publicată o altă Biblie Verde, fără pasaje în verde, dar cu aceleași intenţii. Autorii proiectului au fost expertul în studii religioase Stephen Scharper și antropologul Hilary Cunningham.