Otrăvuri din apa noastră cea de toate zilele

1967

Cât de sigură e apa pe care o bem? Și, mai ales, cât de bine știm sursa ei? Săptămâna aceasta, cercetători din mai multe state europene au publicat un studiu, cel mai mare de până acum, care a relevat că jumătate din apa potabilă a Europei se află într-un mare risc de poluare. România nu face nici ea excepţie.

Calitatea apei pe care o bem e din ce în ce mai precară. Iar dovezile din ultima vreme ne determină să fim mai atenţi. Cu un an în urmă, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Buzău trăgea un semnal de alarmă și avertiza populaţia, precizând că fântânile din 74 de comune şi 3 oraşe ale judeţului erau contaminate cu nitraţi şi nitriţi, cu o apă nepotabilă.

În anul 2011, autorităţile medicale le recomandau locuitorilor oraşelor Călăraşi şi Olteniţa să evite pe cât posibil consumul de apă de la robinet, deoarece Dunărea, principala sursă de apă a zonei, era intens contaminată. Aceasta conţinea virusuri şi bacterii care puteau provoca boli infecţioase cum ar fi leptospiroză, meningită, dizenterie, entercolite şi o serie de boli de piele.

O altă statistică de anul trecut a arătat că jumătate din fântânile din judeţul Iaşi aveau apă toxică, motiv pentru care zeci de copii au fost internaţi în spital.

Recent, oameni de ştiinţă din Germania, Franţa şi alte ţări au realizat un raport din care reiese că aproape jumătate din apele Europei sunt contaminate de sute de substanţe chimice toxice. Contaminarea apelor devine din ce în ce mai îngrijorătoare, deoarece afectează atât consumul uman, cât şi mediul înconjurător.

În ciuda operaţiilor de filtrare, chiar şi apa potabilă de la robinet poate fi afectată de contaminare, virusuri, bacterii şi microbi. Potrivit OMS, mai bine de 300.000 de europeni se îmbolnăvesc în fiecare an din cauza apei contaminate. Deşi statisticile spun că apa potabilă din Europa este printre cele mai sigure din lume, totuşi nivelul de contaminare actual poate provoca probleme de sănătate.

Una dintre afecţiunile provocate de apa contaminată este diareea, care provoacă deshidratare şi, în cazuri mai grave, chiar şi moartea. Potrivit Unicef, în fiecare an, la nivel mondial, 4 miliarde de persoane suferă la un moment dat de diaree, iar 1,8 milioane mor din cauza ei, dintre care 90% sunt copii sub 5 ani. Diareea este una dintre cele mai mari probleme în cadrul sănătăţii publice, provocată de problemele apei potabile.

O altă problemă legate de apă este contaminarea acesteia cu arsenic, un metal greu, recunoscut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de UE ca fiind cancerigen. Acesta poate provoca, pe termen lung, cancer de piele, de plămâni sau de rinichi. Nu sunt puţini cei care sunt expuşi la intoxicarea cu arsenic şi care nu cunosc efectele acestuia.

În urmă cu câţiva ani, vestul României se afla în alertă din cauza nivelului de arsenic din apele subterane, care depăşise în unele locuri de 10 ori nivelul maxim de siguranţă pentru locuitori. Potrivit dr. Călin Baciu de la Facultatea de Ştiinţa Mediului din Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, în Ungaria şi România sunt cele mai mari concentraţii de arsenic din Europa.

Cu toţii ştim că apa este bună şi se recomandă consumul ei, însă este bine să fim foarte atenţi la sursele din care ne luăm apa. Aceasta poate avea şi efecte nocive asupra organismului, din cauza poluării şi contaminării de care este afectată.