Prinţulul Charles e convins că omenirea este în pericol

46

Omenirea în sine va deveni o specie pe cale de dispariţie dacă ignorăm problemele de mediu, a avertizat prinţul Charles, moștenitorul tronului britanic. Declaraţia a făcut parte din discursul rostit ieri la St. James' Palace, cu ocazia asumării postului de președinte al filialei britanice a World Wide Fund for Nature (WWF).

„Pământul este jefuit de multele sale resurse naturale”, a spus moștenitorul tronului britanic. „Dacă „vom merge înainte ca până acum", vom vedea cum natura își va diminua periculos de mult rodul ei pentru noi și ne va ameninţa propria supravieţuire."

Promiţând o „conducere robustă", prinţul Charles e de părere că asumarea noii funcţii vine într-un „moment crucial". Dincolo de aniversarea a 50 de ani de activitate a filialei britanice a WWF, momentul a fost evaluat pe coordonate macro: „Istoria nu ne va judeca după nivelul creșterii economice pe care l-am obţinut în anii imediat următori, și nici după cât de mult am dezvoltat consumul material, ci după moștenirea pe care o lăsăm copiilor și nepoţilor noștri, și nepoţilor acestora. Consumăm ceea ce este dreptul lor, sacrificând progresul pe termen lung pe altarul unei satisfacţii și mulţumiri imediate. Așa ceva nu poate fi numit comportament responsabil."

Prinţul Charles a mai afirmat că „nevoia urgentă" este aceea ca lumea să se concentreze pe susţinerea și protejarea capitalului natural al planetei, dar și pe reevaluarea și reformarea sistemelor economice astfel încât natura să aibă un loc central în planificarea inteligentă pentru viitor. „Aceasta este misiunea WWF-UK și aceasta este și misiunea mea."

Implicarea în WWF a fost apreciată de prinţ, avertizând că cei ce l-au chemat ar putea chiar să regrete: „Sunt încântat și mișcat de faptul că m-aţi invitat să devin noul președinte. Este un rol pe care mi-l asum la modul foarte serios, vă asigur, și îi voi acorda o foarte mare atenţie. S-ar putea chiar să regretaţi!"

Promotor al campaniilor ecologice, Charles a fost adesea criticat că se folosește de statutul său princiar. „Niciunul dintre noi nu ar trebui să se teamă să ia o poziţie și să fie considerat ca atare!", a spus prinţul. „În ciuda tuturor pietrelor aruncate, a îndoielilor, a disperării cu privire la starea mediului, am învăţat că, atunci când oamenii se apropie, este posibilă o schimbare spre bine."

Postul filialei britanice a fost preluat de la prinţesa Alexandra, verișoara reginei, care a condus WWF în ultimii 30 de ani. Moștenitorul tronului britanic calcă pe urmele tatălui său, prinţul consort Philip, care a fost președinte al WWF-UK între 1961-1982, iar acum deţine poziţia de președinte emerit al WWF.