„Rămânem fără timp pentru a putea răspunde” – Cercetătorii solicită măsuri de reducere a emisiilor de gaze

271

Nu mai puţin de 9 puncte critice, mai mult de jumătate dintre cele care ar putea genera schimbări ireversibile la nivel mondial, au fost deja activate, iar efectul de domino este posibil să apară, avertizează un grup de cercetători într-un articol publicat în jurnalul știinţific Nature.

„De îndată ce una sau două piese din dominoul climatic sunt doborâte, acestea împing Pământul către altele. Ne temem că prăbuşirea întregului şir de piese domino ar putea deveni imposibil de stopat, ceea ce ar forma o cascadă care ar putea ameninţa existenţa civilizaţiilor umane”, a afirmat Will Steffen, unul dintre cercetători, profesor emerit la Universitatea Naţională Australiană (ANU). „Punctele critice ale biosferei pot declanşa eliberarea incontrolabilă în atmosferă a carbonului care fusese până atunci stocat în pământ, accelerând încălzirea şi destabilizând şi mai mult calotele glaciare”, a explicat Steffen.

Articolul enumeră printre punctele critice deja active pierderea gheţii marine din regiunea arctică şi a calotelor glaciare din Groenlanda şi Antarctica, dezgheţarea permafrostului şi distrugerea pădurilor boreale şi tropicale.

„În urmă cu un deceniu, am identificat o serie de potenţiale puncte critice ale sistemului planetei, iar acum avem dovezi că mai mult de jumătate au fost activate. Ameninţarea tot mai mare cu schimbări rapide, ireversibile, înseamnă că nu este responsabil să mai așteptăm să vedem ce se întâmplă. Este o situaţie de urgenţă și avem nevoie de un răspuns de urgenţă”, a declarat autorul principal al raportului, profesorul Tim Lenton, director al Global Systems Institute, de la Universitatea din Exter.

Cercetătorii au solicitat măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră dincolo de nivelul stabilit în Acordul de la Paris, din 2015, subliniind că suntem pe cale de a ne confrunta cu o creștere a temperaturii globale de cel puţin 3 grade Celsius.

Există deja „dovezi puternice pentru declararea unei stări de urgenţă planetare, pentru a declanșa o acţiune la nivel mondial, deschizând astfel calea către o lume care poate continua să evolueze pe o planetă stabilă”, declară Johan Rockström, directorul Institutului de Cercetare a Impactului Climatic, din Potsdam.

„Rezultatele sunt sumbre”, declară și raportul anual al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu, Emissions Gap Report, care arată că statele dezvoltate nu au reușit să oprească creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră. Anul trecut, China și SUA, cei mai mari poluatori la nivel global, și-au crescut emisiile de gaze.

De fapt, emisiile globale de gaze cu efect de seră au crescut cu 1,5% anual în ultimul deceniu, iar acest lucru poate avea efecte grave, inclusiv secete intense, furtuni puternice și extinderea numărului celor care suferă de foame. Avem nevoie să reducem emisiile cu 7,6% în fiecare an, între 2020 și 2030, pentru a ne menţine în limite relativ sigure, avertizează raportul.

Singura veste bună pe care o aduce raportul este că ne aflăm într-o situaţie mai puţin rea decât înainte ca ţările lumii să înceapă să ia măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze. Potrivit Emissions Gap Report 2015, planeta s-ar putea confrunta cu o încălzire de 4 grade Celsius în absenţa oricărei politici climatice.

„Ne îndreptăm somnambulic spre o catastrofă climatică și trebuie să ne trezim și să luăm măsuri urgente”, a rezumat situaţia Alden Meyer, director de politică și strategie al Uniunii Oamenilor de Știinţă Îngrijoraţi (Union of Concerned Scientists).