Pericol de catastrofe: se topesc gheţarii din Alpii Elveţieni

395

Schimbările climatice dramatice îi pun în pericol pe locuitorii din Elveţia, pentru care topirea gheţarilor din Alpi a devenit o reală ameninţare, arată Der Spiegel.

Printre pericolele la care sunt expuşi locuitorii Elveţiei se numără inundaţiile provocate de prăbuşirea stâncilor şi umflarea şi revărsarea apelor. Aceste ameninţări ar putea afecta căile de acces şi gospodăriile, cauzând multe pierderi de vieţi omeneşti.

Tot mai multe întinderi vaste de apă s-au format în urma topirii maselor de gheaţă. În 1990 apăreau primele fisuri ale gheţarului Trift, aflat în zona cantonului Berna din Elveţia, care, în 2002, s-a spart în mii de bucăţi de gheaţă. Aflat într-o zonă de depresiune, acesta a format un lac ce a devenit în scurt timp un punct de atracţie pentru turişti, arată aceeaşi sursă.

Wilfried Haeberli, geograf la Universitatea din Zürich, susţine că tot mai multe zone alpine cu gheţari se vor transforma în peisaje cu lacuri, din cauza topirii accentuate a gheţii cauzate de încălzirea globală. Haeberli şi colegii săi susţin că, în „viitorul apropiat", aproximativ 500-600 de astfel de lacuri vor apărea în perimetrul Alpilor Elveţieni, iar fenomenul se va înregistra şi în alte zone muntoase expuse schimbărilor dramatice de temperatură, precum Munţii Anzi din Austria.

Topirea gheţarilor şi transformarea lor în lacuri are, însă, şi aspecte pozitive. Haeberli susţine că de când masivul de gheaţă Trift s-a topit formând o întindere de apă, locul este vizitat de mai mulţi turişti decât veneau până la această schimbare. Mai mult, lacurile formate ca urmare a topirii gheţarilor pot fi folosite pentru a produce energie hidroelectrică. Haeberli susţine că lacul format prin topirea gheţarilor elveţieni Aletsch, Gorner, Otemma, Corbassière, Gauli şi Plaine Morte ar putea forma o întindere ce s-ar clasa printre cele mai mari 20 de rezervoare de apă din lume.