Uimirea oamenilor de ştiinţă: se topeşte mai repede decât se credea

602

Gheţarii din Antarctica se topesc într-un ritm îngrijorător, chiar mai repede decât prevedeau oamenii de ştiinţă. Acest lucru va contribui la ridicarea nivelului mării.

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Bristol (Regatul Unit) a analizat datele obţinute de satelitul CryoSat şi a observat o creştere bruscă în ceea ce priveşte topirea gheţarilor, într-o zonă până de curând stabilă. În ultimii ani, gheţarii din partea de sud a Antarcticii au scăzut cu până la 4 m/an în unele locuri, aruncând în ocean aproximativ 56 de miliarde de tone de gheaţă/an, notează BBC.

Oamenii de ştiinţă din Bristol afirmă că nu există schimbări importante în ceea ce priveşte ninsorile sau temperatura aerului, motiv pentru care susţin că topirea gheţii ar putea fi rezultatul încălzirii apelor oceanelor, relatează eldia.es. Se pare că temperatura apei este de 1-2º C, suficient de caldă pentru a topi partea inferioară a gheţarilor.

Dr. Paul Holland de la British Antarctic Survey (BAS) spune că descoperirile recente reprezintă un progres în studierea acestui fenomen: „Este interesant faptul că acum ştim că există două procese diferite care provoacă subţierea banchizei Larsen C”, referindu-se la încălzirea aerului şi la cea a curenţilor de apă, care face ca topirea să aibă loc atât la suprafaţă, cât şi în apă, notează europapress.es. Antarctica este una dintre zonele care are parte de cea mai rapidă încălzire la nivel global, înregistrând o creştere a temperaturii de 2,2º C în ultimii 50 de ani.

Experţii prevăd că, până în anul 2100, banchiza Larsen C se va fragmenta şi se va topi – aşa cum s-a întâmplat cu vecinele ei, Larsen A şi B, în perioada 1995-2005 – sau chiar înainte. Acest lucru va contribui la creşterea nivelului mării din Antarctica şi, de asemenea, la cel al tuturor mărilor şi oceanelor. Potrivit lui David Vaughan, glaciolog la BAS, nivelul mării în anul 2100 va fi cu 50 de centimetri mai mare decât în prezent.

Fascinat de tehnologie, directorul de creaţie suedez Kalle Ljung a petrecut, iarna trecută, 16 zile în Antarctica unde a filmat un video cu ajutorul unei drone. Pe lângă obiectivul său de a demonstra că se pot realiza documentare de calitate mai uşor şi cu metode prietenoase cu mediul (fără elicoptere care să polueze), el a vrut să atragă atenţia asupra a ceea ce se întâmplă în Antarctica şi să tragă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte pericolul încălzirii globale şi efectele acesteia, notează dailybusiness.ro. „E un loc unic pe Pământ, care dispare încet-încet, care se topeşte din cauza încălzirii globale. Am încercat să transmit un sentiment de melancolie cu acest film”, spune Ljung. Cu toate că situaţia este tristă, imaginile filmului sunt cât se poate de frumoase.