Peste 1.300 de persoane au murit de căldură în India

399

Deja se preconizează că anul 2015 va fi cel mai călduros an din istoria recentă. Asta însă nu ne miră. De câţiva ani, astfel de vești se repetă anual, odată cu venirea sezonului estival. De data aceasta însă, nu avem parte doar de alarme false, ci și de victime.

Este un început de vară extrem de călduros în India, unde cel puţin 1.300 de persoane au murit în statele sudice Telengana și Andhra Pradesh, în doar o săptămână. Alte câteva zeci de persoane au murit și în Bengalul de Vest și în Orissa, scrie BBC.

Se pare că în unele zone, temperaturile ar fi ajuns și la 50 de grade Celsius, dar meteorologii se așteaptă ca valul de căldură să treacă în următoarele câteva zile. Spitalele sunt în alertă, iar autorităţile au sfătuit oamenii să se protejeze și să nu facă drumuri nenecesare. Luna mai este cunoscută ca cea mai călduroasă lună pentru India, însă numărul mare de morţi nu este tocmai ceva comun. Un an asemănător a fost 2010, însă atunci au fost înregistrate doar 300 de decese.

Guvernul încearcă să educe populaţia printr-o campanie televizată, în care oamenii sunt sfătuiţi să nu iasă afară cu capul descoperit sau să consume multă apă. De asemenea, s-a făcut apel la diverse organizaţii caritabile să pună apă la dispoziţia trecătorilor, pe străzi.

Oamenii de rând au însă altă părere despre implicarea statului. „Am fost martor la moartea unui copil de trei ani din cauza căldurii severe. Este ceva extrem de trist. Guvernul nu prea face nimic, dar noi, ca indivizi, facem ce putem mai bine”, a declarat Alfred Innes, care locuiește în Hyderabad.

Mulţi dintre cei care au decedat sunt persoane sărace, cerșetori și oameni fără adăpost, dar și muncitori care lucrează în construcţii. Doar o treime din populaţia ţării are acces la electricitate, ceea ce înseamnă că milioane de oameni trebuie să rabde căldura fără niciun fel de ajutor electric, scrie CNN.

Valurile de căldură au devenit mai intense, mai îndelungate și mai frecvente pe tot globul, scrie BBC. În fiecare an, în SUA mor de hipertermie în jur de 650 de persoane, o cifră mult mai mare decât decesele cauzate de tornade, uragane, inundaţii și cutremure, combinate, conform CDC. Iar un studiu publicat anul trecut avertiza că, până în 2050, numărul deceselor provocate de căldura extremă s-ar putea tripla.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.