Chiar dacă suntem obişnuiţi ca medicii să recomande tratament medicamentos, un program nou implementat în oraşul New York le dă voie medicilor să recomande fructe şi legume pacienţilor obezi.

Scopul programului este ca newyorkezii să aibă acces la produse sănătoase, pe care să şi le poată permite. „Reţeta” în urma căreia pacienţii obezi pot cumpăra fructe şi legume proaspete de la furnizori locali presupune un voucher, denumit simbolic „dolari sănătoşi”, pe care pacienţii îl pot oferi în schimbul produselor sănătoase. Voucherele sunt acceptate de peste 10 furnizori locali.

Suma nu esta însă una prea mare. Pacienţii primesc câte un dolar pe zi pentru fiecare membru al familiei sale, timp de patru luni. La sfârşitul fiecărei luni, pacienţii revin la spital pentru reînnoirea „reţetei”, dar şi pentru evaluarea stării de sănătate.

În 2011, programul a mai fost implementat cu succes şi în statele Massachusetts, Maine, California şi Rhode Island. „Fiul meu a slăbit aproape 20 de kilograme cu ajutorul acestui program. Acum, şi ceilalţi copii sunt înscrişi în program”, a declarat un rezident din cartierul Bronx, pentru NPR.