Cum poţi face din 2017 „anul altruismului”

302

Luna ianuarie este perioada celor mai ambiţioase ţeluri. Proverbial, cele mai multe dintre ele nu se vor realiza, însă la fel de verificat este că, dacă ceva contează cu adevărat pentru noi, vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a duce acel plan la îndeplinire.

Dacă altruismul este pe lista ta de rezoluţii de anul nou, dar nu știi exact de unde să începi, uite o idee. Am stat de vorbă cu reprezentanţi ai ADRA România și am aflat că, în 2017, vor desfășura o serie de proiecte caritabile și educaţionale în care te poţi implica foarte ușor.

ADRA înseamnă Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor, însă nici cei pe care îi ajută, nici cei care contribuie la acest ajutor nu sunt în exclusivitate adventiști. De fapt, paleta de proiecte este atât de complexă, încât reușește nu doar să răspundă unei mari diversităţi de nevoi, ci și să angreneze în acest răspuns numeroși actori publici (Guvern, primării) și privaţi (companii, donatori individuali). Cele mai multe proiecte ADRA vin în sprijinul celor nevoiași (5 proiecte), însă organizaţia desfășoară și proiecte de stimulare a educaţiei de bază și a celei privind sănătatea (4 proiecte). Asistarea victimelor dezastrelor naturale (2 proiecte) este o misiune actuală an de an, la fel ca susţinerea Casei ADRA, un proiect de luptă împotriva violenţei în familie. Nu în ultimul rând, ADRA organizează proiecte de dezvoltare economică ce respectă principiul generozităţii care nu dă doar un pește celui în nevoie, ci îl învaţă să pescuiască. Dar să le luăm pe rând. Iată, concret, care sunt proiectele la care poţi lua parte, fie ca voluntar, fie ca donator ori sponsor.

Dacă vrei să ajuţi persoanele nevoiașe, te poţi implica în următoarele proiecte:

De la mână la mână – este o reţea de sprijin care facilitează donarea de alimente către familii nevoiașe. Atunci când ADRA primește donaţii, le redirecţionează către persoanele-ţintă înregistrate în baza de date a organizaţiei.

Reclădind speranţe – modalitatea prin care ADRA România se implică în susţinerea familiilor care și-au pierdut bunurile materiale în urma unui incendiu, construindu-le o locuinţă și oferindu-le asistenţă competentă în raport cu nevoile lor.

În sfârșit, acasă! – proiect dedicat familiilor numeroase sau care trăiesc în condiţii grele, dar care au disponibilitatea de a munci. În parteneriat cu autorităţile locale, ADRA construiește locuinţe pentru aceste familii, cu ajutorul finanţărilor oferite atât de persoane fizice, cât și de persoane juridice. Implementarea proiectului se realizează cu ajutorul voluntarilor din ţară și din străinătate.

Speranţă pentru imigranţi – ca răspuns la criza europeană a imigraţiei, acest proiect completează sprijinul acordat de state solicitanţilor de azi. Fie că e vorba despre asistenţă medicală, suport emoţional și consiliere, activităţi educaţionale ori donaţii materiale (haine, consumabile, obiecte de igienă), echipele ADRA continuă să ofere sprijin personalizat celor care au fost nevoiţi să își părăsească ţările lovite de război.

Sprijin pentru fiecare – o iniţiativă care urmărește asistarea persoanelor în funcţie de nevoile lor specifice.

Dacă vrei ca și cei nevoiași să aibă o șansă la educaţie și la sănătate, poţi sprijini aceste iniţiative:

Vreau la școală! – proiect anual de sprijinire a copiilor provenind din medii familiale care se confruntă cu dificultăţi materiale. În total 460 de copii din familii sărace, însă care au obţinut rezultate remarcabile la învăţătură sunt ajutaţi cu rechizite, cărţi și manuale pentru ca părinţii lor să nu mai ducă și grija acestora și, astfel, să nu sufere tentaţia de a-i retrage pe micuţi de la școală.

Copii ajută copii – o iniţiativă care anul trecut a împlinit 10 ani de derulare, timp în care a ajutat circa 35.000 de copii, îi invită pe cei mici să participe la un joc. Fiecare copil primește o pușculiţă în care să strângă o sumă de bani pe care să o folosească apoi pentru a cumpăra ceva ce îi place. Doar că ceea ce cumpără nu este pentru el, ci este un cadou pe care să îl ofere altor copii, care au mai puţine lucruri ca el.

Centrul social de zi ADRA Zărnești, BV – un ansamblu social, pentru familii nevoiașe, fără adăpost, construit în colaborare cu Primăria locală și proiectul „Generarea de venituri pentru persoanele de etnie rromă”, implementat cu ajutorul guvernului austriac și al municipalităţii Viena, prin ADRA Austria.

Căsuţa Speranţei ADRA Slănic – un centru care oferă gratuit cazare, în regim de autogospodărire, copiilor cu vârste între 3 și 15 ani care vin, însoţiţi, în staţiunea cunoscută pentru resursele sale de sare, cu scopul de a-și trata afecţiunile respiratorii. Capacitatea centrului este de 6 locuri (3 copii și 3 adulţi însoţitori).

Dacă îţi dorești să ajuţi victimele violenţei domestice, poţi susţine și tu proiectul:

Casa ADRA – oferă cazare, hrană şi asistenţă medicală de urgenţă femeilor care au reclamat violenţa domestică organelor competente. Serviciile oferite includ şi consiliere psihologică individuală şi de cuplu, asistenţă socială, îndrumare către un jurist, pentru cazurile în care victimele sunt angajate în procese cu abuzatorul.

Dacă vrei să ajuţi victimele dezastrelor naturale, o poţi face în orice sezon, printr-unul dintre proiectele de profil:

Speranţa mai presus de ape/ Speranţa mai presus de zăpezi. Voluntariatul este în mod special apreciat în cadrul acestor două proiecte de intervenţie în caz de calamitate.

Dacă și tu crezi în forţa educaţiei care transformă vieţi la orice vârstă, te vei bucura să susţii proiectele:

Grădini roditoare – oferă solarii (sere) şi instruire de specialitate persoanelor sărace, dar responsabile. Acestea sunt selectate atent, din diferite zone sărace ale ţării şi după ce primesc instruirea necesară, rămân mai mulţi ani sub îndrumarea ADRA, până când ajung să se descurce singure.

Este valabil pentru toate proiectele, dar în special pentru cele cu finanţare externă, cum este Step-by-step in business (un program de stimulare a antreprenoriatului în rândul tinerilor și de sprijinire a tinerilor antreprenori), că beneficiază enorm de pe urma unui ajutor extrem de simplu: cel de promovare. Un like sau un share pe Facebook se adună cu altele și crește notorietatea proiectelor, ajutându-le să ajungă nu doar la cei care au cea mai mare nevoie de ele, ci și la cei care pot contribui financiar la desfășurarea lor.

Pe prietenii de la ADRA îi găsești fie pe site-ul lor, fie pe pagina lor de Facebook.