5 moduri în care religia a influenţat istoria în 2012

35

Câteva chestiuni majore de etică au atras implicarea liderilor religioşi într-o manieră care a influenţat fluxul istoriei în anul 2012. Acest impact, vizibil profund în Statele Unite, arată că religia "în mişcare" rămâne o forţă transformatoare pentru societatea americană.

Violenţa armată, în centrul atenţiei activiştilor „pro-viaţă"

Atacul armat de la cinamatograful din Aurora, Colorado, în care 12 oameni au murit şi 50 au fost răniţi n-a reuşit. Nici atacul armat de la templul Sickh din Wisconsin. Însă masacrul de la şcoala Sandy Hook, în care au murit 20 de copii de clasa I şi şase adulţi, a reuşit să mobilizeze activiştii creştini pentru un control mai strict al permiselor de port-armă, după ani întregi de ezitări, relatează Religion News.

„Cei care se consideră religioşi sau pro-viaţă trebuie invitaţi să vadă că dorinţa de a preveni morţile provocate de arme este parte a luptei religiei pentru apărarea demnităţii vieţii," a declarat rev. James Martin, preot iezuit, editor colaborator la America Magazine.

Neafiliaţii, a treia mare religie a lumii

Persoanele neafiliate religios (atei, agnostici şi cei care declară că nu aparţin niciunei religii organizate) alcătuiesc cel mai mare al treilea grup în lume, după creştini şi musulmani, potrivit unui sondaj de opinie condus de Pew Forum on Religion and Public Life.

Neafiliaţii religios însumează azi 1,1 miliarde de persoane şi alcătuiesc 16% din populaţia globului, cu cea mai mare concentrare în regiunile Asia şi Pacific. Peste şase din zece dintre neafiliaţii locuiesc în China (62%) şi peste unul din şase locuiesc în Europa (18%) şi America de Nord (17%).

Mitt Romney a pierdut, dar mormonii au câştigat

Mitt Romney a trebuit să înfrunte eşecul la alegerile prezidenţiale americane de marţi, însă biserica de care aparţine a avut, fără îndoială, numai de câştigat.

„Pentru mulţi Sfinţi ai Zilelor din Urmă a fost o surpriză faptul că un candidat mormon a fost capabil să ajungă atât de departe precum Mitt," a declarat Stuart Reid, mormon şi guvernator republican din Ogden, Utah. Romney „a făcut mai mult decât orice alt individ din istoria recentă a bisericii pentru a împărtăşi publicului general ce este un mormon, prezentând o imagine pozitivă a acestora şi generând un interes fără precedent pentru credinţa noastră," a mai spus Reid.

Eforturi fără precedent în chestiunea drepturilor homosexualilor

Potrivit unor sondaje efectuate recent de Gallup, tot mai mulţi americani sunt mai deschişi la a accepta homosexualii şi lesbienele. Acelaşi sondaj indică un optimism crescut în rândul homosexualilor americani privind posibilitatea ca, într-o zi, homosexualitatea să fie unanim acceptată, în SUA.

Mai multe biserici au făcut eforturi pentru a-şi comunica limpede poziţia faţă de homosexualitate, pe măsură ce poziţia societăţilor se schimbă. Biserica Sfinţilor Zilelor de pe Urmă, cunoscută şi ca Biserica Mormonă, a lansat o campanie pentru a-şi încuraja membrii să arate mai multă compasiune faţă de aparţinătorii comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali). La fel a făcut şi Biserica Adventistă, care a lansat un studiu enciclopedic pe tema homosexualităţii. Biserica Catolică a devenit donatorul principal printre instituţiile religioase, în lupta împotriva măsurilor de legalizare a căsătoriilor homosexuale în patru state americane, conform Human Rights Campaign.

Scandalul Contracepţia a adus în discuţie libertatea religioasă

O decizie adoptată în februarie, prin eforturile administraţiei Obama, solicită angajatorilor să pună la dispoziţia angajatelor asigurări care să includă şi metode de contracepţie. Scopul acestei decizii este prevenirea sarcinilor nedorite, însă mulţi reprezentanţi religioşi (în special catolici) au contestat prevederile deciziei, acuzând că aceasta îngrădeşte libertatea religioasă a angajatorului.

Ministerul a prevăzut însă, într-unul dintre amendamente, că va permite instituţiilor și angajaţilor din instituţiile religioase să aleagă dacă vor acoperi și astfel de servicii în cadrul asigurărilor.