6 din 10 americani: moartea lui Osama nu trebuia sărbătorită

21

Şase din 10 americani cred că nu este bine să sărbătoreşti moartea unei alte fiinţe umane, indiferent cât de rea a fost persoana respectivă. Astfel, 60% dintre americani cred că uciderea lui Osama ben Laden nu ar fi trebuit să devină un motiv de bucurie şi sărbătoare.

Este concluzia unui sondaj realizat de Public Religion Research Institute, la doar câteva zile după ce preşedintele american Barack Obama a anunţat uciderea teroristului Osama ben Laden.

Şapte din 10 tineri americani, cu vârste între 18 şi 34 de ani, susţin că Biblia le interzice creştinilor să se bucure la moartea unui duşman, şi consideră această interdicţie ar fi trebuit respectată chiar şi în cazul renumitului terorist.

Mai mult de 8 din 10 americani au convingerea că Osama ben Laden a distorsionat învăţăturile Islamului pentru a-şi atinge propriile scopuri. Mulţi cred că teroristul va plăti în viaţa de după moarte pentru crimele sale şi că va fi chinuit în Iad (65% dintre respondenţi). Cei mai convinşi de faptul că ben Laden îşi va petrece veşnicia în Iad sunt creştinii evanghelici (80% dintre aceştia).

Studiul a relevat că opiniile americanilor cu privire la raportul dintre moralitate şi tortură sunt împărţite. Un procent de 49% dintre respondenţi au declarat că folosirea torturii împotriva unor suspecţi, pentru a afla informaţii importante, nu este justificată în niciun caz, în timp ce 43% dintre respondenţi şi-au exprimat o opinie contrară. America ar trebui să respecte „regula de aur" (să nu îi faci altuia ceea ce ţie nu îţi place), şi să nu folosească împotriva altora metodele pe care nu le-ar dori folosite împotriva propriilor săi soldaţi – este opinia a 53% dintre respondenţi.

„Se pare că America a devenit o naţiune de creştini de convenienţă care Îl etalează pe Iisus atunci când El se potriveşte cu politicile şi cu prejudecăţile lor, doar pentru a-L da deoparte atunci când nu se potriveşte", susţine Stephen Prothero, profesor de religie la Universitatea din Boston.

Prothero a publicat pe site-ul CNN câteva întrebări pentru creştinii americani: Cât de creştină este o ţară atunci când până şi cei care spun că ei cred în Biblie nu reuşesc să împlinească una dintre regulile ei de bază, respectiv regula de aur? Se poate spune că Iisus conduce viaţa unui om care ignoră învăţăturile Sale provocatoare, precum dragostea pentru duşmani?

(Foto: zazzle.com)