A murit unul dintre cei mai faimoși atei: Christopher Hitchens

239

Scriitorul și jurnalistul Christopher Hitchens, unul dintre cei mai proeminenţi membri ai mișcării Noului Ateism a decedat ieri, într-un spital din Texas, informează LA Times. În vârstă de 62 de ani, Hitchens a murit de pneumonie, care i-a fost fatală pe fondul cancerului esofagian de care suferea, se pare din 2010.

În ultima perioadă, Hitchens vorbea cu o deschidere ieșită din comun despre boala sa. De la data la care a făcut publică vestea despre boala sa, Hitchens a primit numeroase scrisori de încurajare, multe dintre ele de la creştini catolici şi protestanţi. A fost vizitat chiar şi de reputatul genetician creştin Francis Collins. „A fost suficient de amabil încât să ofere din timpul său pentru a mă vizita şi pentru a discuta despre tot felul de tratamente inedite… Şi daţi-mi voie să spun aşa: nu mi-a sugerat să mă rog, iar eu, în schimb, nu l-am sâcâit în legătură cu Scrisorile lui Zgândărilă", a spunea Hitchens într-o declaraţie pentru CNN.

Ulterior, după ce a acceptat un tratament experenţial pentru cancer, jurnalistul a declarat în presă că metoda de tratament „îl va scuti cel puţin de plictiseala de a fi bolnav de cancer, deoarece îl va inspira pozitiv." „Dar dacă nu va funcţiona, nu știu ce ar mai putea medicii să încerce," mărturisea Hitchens.

Hitchens a murit în prezenţa câtorva prieteni, pe patul unui spital din Houston (Texas) și a lăsat în urmă trei copii, Alexander, Sophia și Anthonia.

Scriitorul Salman Rushdie a exprimat un omagiu faţă de Hitchens, prin intermediul contului său Twitter, unde a scris :„La revedere, iubitul meu prieten. O voce măreaţă este redusă la tăcere. O inimă măreaţă s-a oprit. Christopher Hitchens, 13 aprilie 1949 – 15 decembrie 2011."

În memoria colectivă, Hitchens va rămâne indisolubil legat de numeroasele sale declaraţii controversate, atât în privinţa religiei, cât și în aspecte politice.

Dacă despre religie mărturisea a crede că „este un pericol real pentru supravieţuirea civilizaţiei, pericol ce ne va aduce moartea şi sfârşitul rasei umane," opinia despre creștinism e mai nuanţată „Oamenii au avut foarte puţin de câştigat datorită creştinismului şi au reuşit doar să îşi compromită libertatea deoarece s-au comportat ca nişte «oi»," spunea Hitchens, citat în România Liberă.

Ateu declarat, alături de voci puternice ale mișcării Noului Ateism, precum Richard Dawkins, Sam Harris și Daniel Dennett, Hitchens a fost cunoscut pentru susţinerea faptului că ideea de divinitate este una esenţialmente totalitaristă.

Într-un interviu acordat publicaţiei The Guardian, Hitchens condamnă aluziile unor persoane publice din domeniul religiei care au sugerat că boala l-ar putea constrânge să își revizuiască poziţia vizavi de credinţă. „Deci, acum că știu că există, în corpul meu, o altă viaţă, care nu o poate depăși ca durată pe a mea, dar care mă poate ucide, este momentul perfect să recunosc cu mulţumire că sunt produsul unui proiect cosmic? Cine inventează argumentele astea? E o întrebare insultătoare: ‘am auzit că ești pe moarte. Nu ar fi un moment bun să te descotorosești de credinţa ta?' Ia să încerci asta pe ei și să vezi cum le-ar plăcea," a spus atunci Hitchens.

Scriitorul se declara a fi un admirator al lui George Orwell, Thomas Paine, și Thomas Jefferson, în timp ce împotriva maicii Tereza, a soţilor Bill și Hillary Clinton, precum și al lui Henry Kissinger s-a exprimat adeseori reprobator.

În ciuda vehemenţei cu care a criticat-o pe maica Tereza (pe care a acuzat-o de oportunism politic și corupţie financiară) reprezentanţii ordinului călugăresc al acesteia, Misionarii Carităţii în India, au emis un comunicat în care declară că „se vor ruga pentru Hitchens și familia lui", relatează AFP.