Românii, sac de box internaţional

49

Austriecii ne făceau la începutul anilor ‘90 „mâncători de lebede". Francezii ne iau peste picior de câte ori au prilejul. Acum e rândul americanilor care nu au găsit nicio ştire mai bună decât că bucureştenii scriu în Liberty Center Mall cea mai lungă scrisoare către Moş Crăciun, care săracul, ar deplânge perioada comunistă când era şi el mai liber.

Autoarea articolului, Alison Mutler, crede că suntem o naţie parcă scoasă din analele antropologiei, religie naţională fiind vrăjitoria şi Dumnezeu, Moş Crăciun. Şi asta pentru că adulţii s-au înghesuit la mall la fel de mult decât copiii ca să îşi treacă dorinţele în scrisoarea cu destinaţia Laponia. Ceea ce nu ştia însă autoarea articolului este că fiecare persoană care participă are posibilitatea să se înscrie în tombola care le poate aduce vouchere în valoare de 100 RON. Căci altfel e puţin probabil ca vreun român la 50 de ani să îi pregătească Moşului lapte şi prăjiturele în seara de Ajun.

Acest atac venit din presa internaţională este doar unul dintre multele cu care am fost bombardaţi în ultima vreme. Articolul lui Mutler nu e primul în care „vrăjitoarele" ne aduc faimă negativă. MSNBC a râs de Preşedinte pe tema impozitării vrăjitoarelor, după care ministrul Ialomiţianu, a înrăutăţit situaţia spunând că nu poate impozita, totuşi, vrăjitoarele, pentru că nu sunt în nomenclatorul de meserii.

Mutând discuţia în ograda francezilor, s-ar putea alcătui o culegere cu cele mai bune bancuri cu români din ultimul an. Un exemplu ar fi satira la ofensiva ministrului francez de Interne, Claude Gueant, împotriva imigranţilor ilegali din Franţa, în emisiunea Les Guignols de l'Info de la Canal+. Emisiunea a prezentat, sub forma unui dialog între marionete, o declaraţie fictivă a ministrului în care acesta asocia expatrierea corpurilor decedate a doi militari, unul român şi celălalt din Niger, cu expuzarea imigranţilor ilegali.

„Pentru a încheia această ceremonie aş vrea să mă adresez şi eu curajoşilor noştri eroi şi să îi asigur că se vor îndrepta spre locul de veci înconjuraţi de ai lor. Caporalul Popescu, împreună cu alţi 24 de romi, în cursa Paris-Bucureşti de la ora 14.30", afima marioneta care îl preprezenta pe ministrul francez de Interne, în timp ce sicriul soldatului român este aşezat la bordul unei ambulanţe. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul cetăţeanului din Niger.

Aceeaşi emisiune de satiră ne-a taxat şi în toamnă, înaintea meciului România-Franţa, pe Naţional Arena. "Nu sunt sigur că meciul va începe. Atunci când arbitrul va arunca moneda în aer pentru a stabili împărţirea terenului, nu e sigur că o să cadă pe pământ, cu toţi românii ăia acolo. Se ştie că sportul naţional în România nu este fotbalul, ci cerşitul", a glăsuit atunci una dintre marionete. Partenera sa i-a răspuns: "Trebuie să ne temem de contactul direct cu românii pentru că au păduchi.”

Calificatulul de "cerșetori" dat de cele două marionete a avut probabil ca sursă de inspiraţie momentul din 2010, când televiziunea France2 a inventat „salutul românesc".

Jurnaliștii nu s-au lăsat intimidaţi nici de protestul adresat anul trecut de Ambasada României la Paris, așa că au continuat să ne ironizeze.

Presa nordică calcă acum pe urmele celei franceze. Deși încă nu am ajuns subiectul emisiunilor de umor, un ziar online i-a luat în vizor pe românii fără adăpost din Oslo, care încing grătare cu pescăruși, câini, șobolani și raţe.

Reportajele, emisiunile sau articolele de presă jignitoare la adresa românilor s-au multiplicat în ultimii ani în multe state occidentale, fără ca diplomaţia de la București să aibă o reacţie pe măsură, mulţumindu-se  doar să își exprime „indignarea". După startul dat de francezi, din ce în ce mai multe ţări ajung să creadă că România este ţara care trimite valuri de romi, care cerșesc, fură și comit cele mai multe infracţiuni. Nu se poate nega dezastrul imagologic pe care infractorii de etnie romă îl cauzează peste hotare, dar la fel de bine nu se poate explica în ce gaura neagră a dispărut politica externă şi diplomaţia românească.

Sursa: AP