Acord de pace între guvernul filipinez și rebelii islamiști

29

Liderii rebelilor musulmani din Filipine au pus luni o piatră de hotar în atingerea obiectivelor lor: semnarea unui pact preliminar pentru pace, pe care guvernul filipinez l-a creat pentru a pune capăt celei mai longevive insurgenţe din Asia.

Acordul este primul pas semnificativ pentru atingerea unei înţelegeri finale între minoritatea musulmană din sudul Filipinelor și guvern, având ca scop încetarea violenţelor care au ucis zeci de mii de oameni în numele autonomiei musulmane. Mulţi dintre liderii rebelilor care au fost intervievaţi au declarat că încă mai este mult de muncă pentru a convinge musulmanii filipinezi să accepte o nouă regiune administrativă, punctează AP.

După 15 ani de negocieri, la care au luat parte și autorităţile din Malaezia vecină (interesată de menţinerea păcii la graniţele sale) , acordul pune bazele unui document final pe care atât Frontul Eliberării Islamice Moro, cât și președintele Benigno Aquino al III-lea speră să îl parafeze înainte de 2016.

„Chiar și numai acest pas singur reprezintă un salt în relaţiile dintre cele două părţi," a declarat consilierul prezidenţial pentru procesul de pace Teresita Deles. „Trebuie să ne transformăm pentru că avem responsabilităţi și obligaţii faţă de oameni și faţă de islam," a declarat, la rândul său Sonny Davao, adjunctul liderului armatei de rebeli.