Ce părere au nutriţioniştii despre ce mănâncă românii

621

Institutul Naţional de Statistică a calculat că, în medie, un român consumă 3.147 de kilocalorii pe zi, o cantitate mult mai mare decât are nevoie, spun nutriţioniştii. O femeie are nevoie de 2.000 de kilocalorii, în timp ce un bărbat trebuie să consume 2.500 de kilocalorii.

Conform INS, din totalul de 3.147 de kilocalorii consumate zilnic, 833 provin din surse de origine animală, 103 sunt proteine, peste 98 de kilocalorii provin din grăsimi şi 440 din carbohidraţi.

„Mâncăm prea multe produse de panificaţie şi carne de porc. În plus, grăsimile rele abundă în dieta zilnică. Un regim echilibrat trebuie să cuprindă 55% carbohidraţi, 15% proteine şi 30 la sută grăsimi", a declarat prof. dr. Mencinicopschi, pentru Gândul.

Carnea de porc, mezelurile şi cârnaţii ar trebui scoase din dietă şi înlocuite de carnea de pui, care este uşor de degresat prin îndepărtarea pieliţei. „La porc, vită sau oaie acest lucru e imposibil. Aceste tipuri de carne au grăsime printre fibre", a explicat Mencinicopschi. De asemenea, românii mănâncă prea multe lactate şi prea puţin fructe.

Calculele arată că, în fiecare an, un român consumă în medie 200 kg de pâine, 98 kg de cartofi, 74 kg de legume, 63 kg de fructe, 4 kg de peşte, 8 kg de zahăr şi 18 kg de grăsimi.