Adulţii cred în supranatural mai mult decât copiii

65

Deşi s-ar credea că este invers, cu vârsta, adulţii tind să se bazeze mai mult pe supranatural, ca explicaţie pentru evenimentele importante ale vieţii, precum moartea sau boala.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Texas au analizat peste 30 de studii, realizate în mai multe ţări, pe grupe variate de vârstă, cuprinse între 5 şi 75 de ani. Persoanele intervievate au fost rugate să răspundă la întrebări legate de originea vieţii, boală şi moarte.

Ca parte a studiului, Cristine Legare, coordonatoarea echipei,  a condus un sondaj de opinie cu privire la persoanele bolnave de SIDA. Atunci când persoanelor li s-a cerut să dea explicaţii pentru îmbolnăvirea cu SIDA, marea majoritate a celor cu vârste de peste cinci ani au fost de acord că îmbolnăvirea nu a avut cauze biologice (transmiterea virusului HIV), ci supranaturale (vrăjitorie, destin).

La finalul studiului, Legare afirmă că descoperirea această contrazice credinţa că încrederea în supranatural dispare cu vârsta şi cu dobândirea de cunoştinţe despre lume. De aceea, echipa de cercetători consideră că explicaţiile religioase şi cele ştiinţifice se află într-o falsă competiţie. Întrucât credinţa în supranatural nu este invers proporţională cu cantitatea de informaţie ştiinţifică dobândită, afirmaţia că religia este doar pentru oamenii simpli, neînvăţaţi, nu stă în picioare, declară Legare.