Laureat al premiului Nobel pentru pace îi vrea la Haga pe Bush şi Blair

73

Simbolul luptei pentru pace din Africa de Sud, arhiepiscopul anglican Desmond Tutu, a declarat într-un editorial pentru săptămânalul The Observer că fostul preşedinte american George W. Bush şi fostul premier britanic Tony Blair ar trebui să fie cercetaţi penal pentru crime de război de Tribunalul de la Haga.

Arhiepiscopul Tutu şi-a argumentat opinia spunând că cei doi au minţit cu privire la armele de distrugere în masă din Irak în anul 2003 (un pretext pentru a ataca ţara), cu intenţia de a-l elimina de la putere pe Saddam Hussein, lucru recunoscut chiar săptămâna trecută de Blair.

Făcând aceasta, cei doi au lăsat lumea mai divizată şi mai destabilizată decât fusese vreodată şi au creat premisele pentru războiul civil din Siria şi o posibilă criză de amploare în Orientul Mijlociu, în care Iranul va avea rolul principal.

În plus, Tutu acuză existenţa unor standarde diferite în acuzarea liderilor africani sau orientali faţă de cei occidentali. Dacă ar fi existat tratament egal pentru toţi liderii, scrie Tutu, Blair şi Bush ar fi fost deja la Haga, acuzaţi pentru numeroasele pierderi de vieţi omeneşti în acelaşi război.

În războiul din Irak au murit peste 110.000 de irakieni şi câteva milioane de oameni au fost răniţi. Până la sfârşitul anului trecut, soldaţii ucişi au fost în număr de peste 4.500, iar cei răniţi au numărat 32.000.