Americanii spun „nu” capelanilor militari umaniști

66

Doar organizaţiile religioase au dreptul să desemneze capelani în cadrul Armatei americane, precizează un amendament la legea ce reglementează procesul de recrutare a capelanilor, aprobat de Camera Reprezentanţilor. Acest amendament vine ca răspuns la candidatura lui Jason Heap, membru al Societăţii Umaniste, pentru postul de capelan în cadrul Marinei americane.

Susţinătorul amendamentului, parlamentarul John Fleming, menţionează în discursul său contradicţia evidentă dintre noţiunea de capelan, persoană desemnată pentru consiliere religioasă și ateism. Mai mult, el precizează că armata este deja 99.9% seculară și că o mică parte este oferită religiozităţii. Deoarece numărul de capelani este limitat, angajarea unor „capelani" seculari ar restrânge numărul celor religioși, în dauna militarilor, relatează Religion News.

Jason Torpy, președintele Asociaţiei Militare a Ateilor și Liber-cugetătorilor (Military Association of Atheists and Freethinkers), consideră amendamentul fără efect, întrucât limbajul nu face decât să evidenţieze actualul regulament, care permite capelani ce nu cred într-o divinitate. Formularea amendamentului nu face decât "să arate ignoranţă în ceea ce privește ateii, umaniștii și regulamentele militare".

Lista celor 200 de religii aprobate pentru desemnarea de capelani include creștinismul, islamismul şi budismul. În Olanda, Belgia și Canada este permisă angajarea de capelani umaniști.