Angajatorii religioşi, obligaţi să dea contraceptive angajaţilor

98

Instituţiile afiliate bisericilor trebuie să acopere cheltuielile cu pilulele contraceptive pentru angajaţii lor, conform noului plan de sănătate, făcut public vineri, de către administraţia Obama.

Ca o concesie, insituţiile non-profit afiliate vreunei biserici, precum spitale, facultăţi sau agenţii de servicii sociale, au la dispoziţie un an de zile pentru a se conforma cu noile regulamente.

„Cred că propunerea atinge echilibrul perfect între respectarea libertăţii religioase şi creşterea accesului la servicii preventive importante", a declarat Kathleen Sebelius, ministrul american al sănătăţii.

Administraţia a ajuns la această decizie după ce a consultat mai mult de 200.000 de comentarii din partea publicului şi a părţilor interesate. Decizia individuală de a lua sau nu pastile contraceptive şi ce fel, aparţine fiecărei femei în parte şi doctorului ei.

„Niciodată un guvern federal nu a forţat indivizii şi organizaţiile să cumpere un produs care e contrar conştiinţei lor", a spus Timothy Dolan, preşedintele Conferinţei Episcopilor Catolici din Statele Unite.

Bisericile, sinagogile, moscheile nu intră sub incidenţa noii legi. Celelalte instituţii religioase au ameninţat însă că vor renunţa la asigurările de sănătate pentru angajaţi, optând să plătească amenzi guvernului, sub noua lege a sănătăţii, care trebuie să intre în vigoare de la 1 august 2013.

Surse: AP, MSNBC