Anglicanii se pregătesc din nou pentru hirotonirea femeilor episcop

75

Săptămâna aceasta, corpul de conducere al Bisericii Anglicane, Marele Sinod, discută din nou hirotonirea femeilor, după ce propunerea a fost respinsă în noiembrie anul trecut, la o diferenţă de doar şase voturi. Chiar dacă va fi votată, propunerea va putea fi implementată abia din noiembrie 2015.

Sinodul a votat luni în favoarea hirotonirii femeilor episcop, cu 319 pentru şi 84 împotrivă. Votul presupune demararea unor reforme care să faciliteze „hirotonirea de urgenţă". Motivaţia Arhiepiscopului Justin Welby pentru această grabă este „schimbarea atitudinii credincioşilor", ceea ce îl face optimist că schimbarea va avea lor în curând, potrivit unui interviu oferit cotidianului Belfast Telegraph. Contextul este cel mai favorabil de până acum, explică Welby.

Ca urmare a votului, comitetul din cadrul sinodului va creiona proiectul legislativ până la finalul acestui an.

Anul trecut, propunerea a fost respinsă, chiar dacă a primit 73% din numărul total de voturi. Procentul necesar pentru ca propunerea să fi fost aprobată era de 75% (trei sferturi din voturile exprimate).

Biserica Anglicană a aprobat hirotonirea femeilor încă din 1992, dar nu şi pentru funcţia de episcop. Cu toate acestea, femeile anglicane pot deveni episcopi în Australia, Noua Zeelandă, Canada şi Statele Unite.