Cântăreţii de cor își sincronizează nu doar vocile, ci și bătăile inimii

79

Muzica atinge inimile nu doar la figurat, ci și la propriu, având asupra sănătăţii fizice și psihice efecte mai adânci decât se credea până acum.

Fenomenul armonizării bătăilor inimii întâlnit în rândul coriștilor a fost observat de către cercetătorii suedezi, într-un studiu derulat pe 15 cântăreţi în timp ce aceștia interpretau piese specifice repertoriului de cor.

“Pulsul scade atunci când expirăm și crește atunci când inspirăm”, a precizat Dr. Bjorn Vickhoff din cadrul Academiei Sahlgrenska, ceea ce înseamnă că, “în momentul în care se cântă, ritmul cardiac scade, iar între frazele muzicale pulsul crește”, a completat acesta.

În consecinţă, ritmul bătăilor inimii va fi influenţat de structura unui cântec sau de frazarea muzicală, notează BBC, iar a cânta la unison determină efectul de sincronizare, în funcţie de care ritmul cardiac al cântăreţilor crește și scade în același timp.

Melodiile lente au fost cele care au produs cea mai bună sincronizare a bătăilor inimii, au sesizat specialiștii, încercând să extragă din observaţiile făcute anumite efecte pozitive ale muzicii asupra sănătăţii celor ce o practică, pentru a găsi noi modalităţi în care aceasta poate fi folosită în scop medical, atât preventiv cât și curativ.

În afară de faptul că, datorită pattern-ului pe care îl impune, exersarea vocii tonifică sistemul cardiac, având și un efect general de relaxare, aceasta reglează activitatea așa-numitului “nerv vag”, informează Science Daily, care, fiind direct legat de viaţa emoţională și comunicarea cu ceilalţi, poate duce la îmbunătăţirea spiritului de cooperare în grup.