Arabia Saudită ignoră apelurile la clemenţă și decapitează o tânără

185

În ciuda unei campanii internaţionale de solicitare a clemenţei, o femeie din Sri Lanka a fost decapitată în Arabia Saudită, unde fusese acuzată de pruncucidere, informează Daily Telegraph.

Rizana Nafeek avea 17 ani în 2005, când a fost acuzată că ar fi ucis prin sufocare un băieţel de patru luni de care avea grijă la locul de muncă. Tânăra lucra ca menajeră și se pare că ar fi avut o dispută cu mama băieţelului. Nafeek a declarat că pruncul s-a sufocat cu lapte în timp ce era hrănit cu biberonul.

În anul 2007, autorităţile saudite au decis condamnarea femeii la moarte prin decapitare, ca urmare a aplicării codului islamic de lege. (Numai anul trecut 76 de persoane au fost decapitate în Arabia Saudită, ca urmare a încălcării acestei legi.)

O campanie globală a fost iniţiată de organizaţia caritabilă britanică Safer World for Women (SWW) pentru a împiedica executarea tinerei. Suporterii lui Nafeek au declarat că executarea ei ar fi o încălcare a drepturilor copilului. „Arabia Saudită știa că Rizana Nafeek era un copil [dar] au executat-o oricum," a declarat Joanne Michele, cercetător în cadrul grupului SWW.

Anunţul execuţiei i-a șocat pe suporterii fetei care se așteptau ca Sri Lanka, ţara ei de origine, să demareze o serie de negocieri pentru a-i răscumpăra viaţa cu bani. Apelul la clemenţă, făcut de Mahinda Rajapaksa, președintele Sri Lankăi, a fost ignorat de ministrul de Interne al Arabiei Saudite, care a ratificat verdictul de execuţie.