Oamenii căsătoriţi au de 3 ori mai multe şanse să trăiască peste 60 de ani

597

Căsătoria ar putea fi cheia pentru o viaţă lungă, susţin cercetătorii de la Centrul medical Duke University, din Carolina de Nord, SUA.

Concluzia studiului este că persoanele necăsătorite au un risc de trei ori mai crescut să decedeze înainte de 60 de ani, comparativ cu cele care au fost într-o căsătorie stabilă pe durata întregii vieţi adulte. Acest studiu confirmă rezultatelor altor studii anterioare, care sugerau că lipsa unui partener de viaţă după vârsta de 50 de ani, poate creşte riscul de deces în acea perioadă a vieţii.

Factori de risc precum consumul de alcool, fumatul sau comportamentul riscant, au redus de la 3 la 2,3 probabilitatea celor căsătoriţi de a trăi mai mult decât cei necăsătoriţi.

„Să fii singur sau să nu înlocuieşti persoana pe care ai pierdut-o sunt situaţiile care cresc riscul mortalităţii după vârsta de 40 de ani şi scad şansele ca persoana respectivă să ajungă la bătrâneţe”, explică dr. Siegler, care a condus studiul, conform Daily Mail.

Căsătoria a fost şi în trecut asociată cu o stare de sănătate mai bună, în special în rândul bărbaţilor, dar impactul asupra riscului de a muri la vârsta mijlocie nu fusese niciodată calculat.