Manuscrisele din Iordania pot fi cele mai vechi ale creştinismului

492

O colecţie de cca. 70 de manuscrise descoperite în Iordania ar putea să includă cele mai vechi documente creştine descoperite vreodată, descoperirea lor fiind mai importantă decât aceea a manuscriselor de la Marea Moartă.

Cele 70 de „cărţi" au fost descoperite într-o regiune aridă, din nordul Iordaniei, între 2005 şi 2007. Se presupune că ar fi cele mai vechi scrieri creştine descoperite, scrieri care s-au păstrat timp de aproape 2.000 de ani într-o peşteră iordaniană. Codexurile au fost îmbrăcate în plumb, iar paginile sunt legate cu inele de plumb. Textele sunt scrise în ebraica veche, informează BBC.

Cărţile ar putea să fi fost produse de unii dintre primii creştini, în deceniile imediat următoare crucificării lui Iisus, susţine Ziad al-Saad, directorul Departamentului Iordanian de Antichităţi, în opinia căruia, dacă această ipoteză se confirmă, descoperirea ar fi mai importantă decât aceea a renumitelor suluri de la Marea Moartă.

„Datele iniţiale sunt foarte încurajatoare şi se pare că este vorba despre o descoperire foarte importantă şi semnificativă, poate cea mai importantă descoperire din istoria arheologiei", a precizat al-Saad.

Artefactele se află, în prezent, în posesia unui israelian, care susţine că familia sa le deţine de 100 de ani. Totuşi, autorităţile iordaniene insistă că aceste manuscrise au fost furate din Iordania şi declară că „vor depune toate eforturile necesare, la orice nivel" pentru a le recupera.

Una dintre puţinele persoane care au văzut manuscrisele este David Elkington, expert în arheologie religioasă antică. Acesta participă la eforturile de recuperare a manuscriselor pentru a fi depozitate într-un muzeu din Iordania. Ar putea să fie „cea mai importantă descoperire din istoria creştinismului", susţine şi Elkington, care spune că indiciile originii creştine ale acestor manuscrise sunt imaginile decorative de pe coperte şi de pe unele din paginile de interior care au fost văzute până acum.

Originea creştină a manuscriselor este susţinută şi de Philip Davies, profesor de Vechiul Testament, la Universitatea Sheffield. Acesta s-a declarat „uluit" după ce a văzut pe una dintre plăcile turnate un fel de hartă a Ierusalimului, care conţine o cruce în spatele căreia se vede ceea ce Davies crede că ar putea să fie o reprezentare a mormântului lui Iisus.

(Foto: bbc.co.uk)

Niciun articol afișat