S-a descoperit o inscripţie veche de 2.700 de ani în Orașul lui David

185

După noi săpături realizate de arheologi în Orașul lui David, într-un sit arheologic antic din Ierusalim s-au descoperit bucăţi de ceramică, figurine din lut și un bol cu o inscripţie veche de 2.700 de ani, scrie LiveScience.

Artefactele au fost găsite în timpul unei excavări din zona Izvorului Gihon, care era principala sursă de apă pentru Orașul lui David. Bolul de ceramică datează de pe la 600-700 î.Hr., conform arheologului Joe Uziel.

Inscripţia de pe bol pare să fie ultima parte a numelui unui individ care a trăit cândva în secolul VII î.Hr. Uziel și colegii săi investighează semnificaţia inscripţiei, inclusiv posibile legături cu textul Bibliei, dar deocamdată nu înţeleg despre ce este vorba.

„Din moment ce avem doar o parte din nume, orice legătură directă cu o figură biblică ar fi pur speculativă", a explicat Uziel pentru LiveScience.

Cercetătorii nu cunosc nici motivul pentru care bolul a fost inscripţionat. Ei explică că aceste piese de ceramică erau comune și erau folosite cum se folosesc astăzi farfuriile. Faptul că este inscripţionat un nume pe vas semnifică faptul că a fost făcut cu o intenţie anume, probabil să fie oferit ca dar, caz în care numele ar aparţine ori persoanei care a dat darul, ori celui care l-a primit.