A dat totul pentru un loc de muncă

106

Moritz Erhardt, un tânăr de 21 de ani, care făcea practică la Bank of America Merrill Lynch, a murit săptămâna trecută după trei nopţi în care a muncit non-stop.

Deși nu s-a făcut nicio legătură directă între decesul său și programul de la bancă, incidentul a pus din nou în lumină acest sistem, în care proaspeţii studenţi nu pot să își impresioneze șefii decât arătând că sunt dispuși să sacrifice orice și să lucreze încontinuu. Un stagiu de practică precum cel pe care îl făcea Erhardt se plătește în jur de 70.500 de dolari pe an, scrie CNN.

„Adevăratele motive sunt culturale. Nopţile petrecute muncind sunt un fel de ritual. Arată că interniștii sunt dispuși să se sacrifice pentru muncă, iar angajatorii ţin mai mult să vadă acest tip de angajament, decât să vadă productivitate", explică profesorul de afaceri Andre Spicer.

Pentru fiecare nou venit la practică, banca desemna o persoană care să îi aranjeze programul astfel încât să fie totul în ordine. Doar că din cauza situaţiei economice și a ratei șomajului, studenţii însuși sunt cei care, disperaţi fiind să intre în câmpul muncii, vor să facă mai mult decât pot sau știu, explică un expert de la Chartered Institute of Personnel and Development, pentru CNN. Mai mult decât atât, acest tip de știri fac ca marile companii să aibă rezerve faţă de angajarea tinerilor fără experienţă, pentru că nu vor să își strice reputaţia dacă se întâmplă ceva.

După moartea lui Erhardt, banca le-a trasmis interniștilor că pot pleca de la program și mai repede, fără să existe consecinţe negative asupra unei posibile angajări.