Asociaţia Secular-Umanistă din România cere eliminarea orelor de religie din școli

198

Pornind de la câteva cazuri recente de îndoctrinare religioasă înregistrate în școlile românești, Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) condamnă maniera de predare a religiei în școli, denumind orele de religie drept ocazii de „cateheză".

ASUR sesizează că în ultimele săptămâni au fost înregistrate în presa românească cel puţin două cazuri de îndoctrinare religioasă în școli. Primul s-a petrecut în judeţul Suceava, unde învăţătorul Teofil Creangă de la Școala Gimnazială din comuna Botoșana a fost acuzat de fanatism religios de către părinţi.

Aceștia se plâng că Teofil Creangă (foto dreapta) „le spune copiilor că necuratul există peste tot în casă, în televizor, îi terorizează cu poveşti despre diavoli, despre păcatele părinţilor şi le interzice lucruri normale precum uitatul la televizor, participarea la concursuri şcolare, purtatul cerceilor, jocurile copilăriei", scrie Evenimentul Zilei.

Cel de-al doilea caz s-a petrecut la Școala nr. 29 „Sf. Ana" din Galaţi, unde unul dintre profesorii de istorie „manifestă o atitudine fundamentalist ortodoxă, intolerantă și discriminatoare. Peroraţiile despre Judecata de Apoi, Iad, Adam și Eva sau Satana par să ocupe cea mai mare parte a orelor de istorie (!), iar subiecte precum avortul sau scientismul sunt abordate frecvent la clasă", subliniază reprezentanţii ASUR, citaţi de Adevărul.

În consecinţă, ASUR solicită Ministerului Educaţiei demararea unei anchete privind cazurile de îndoctrinare semnalate și asigurarea unei neutralităţi religioase în școli, cerând de asemenea și înlocuirea orelor de religie cu ore de Istoria Religiilor.

Partidul Conservator (PC) consideră însă că atacurile îndreptate împotriva educaţiei religioase în şcoli, iniţiate şi promovate de Asociaţia Secular-Umanistă din România, reprezintă un atac grav la valorile autentice ale poporului român. „Iniţiativa reprezintă o jignire adusă cetăţenilor români, creştini în proporţie de 99,3%", scrie PC.

Partidul Conservator reaminteşte faptul că CEDO nu a considerat o problemă caracterul obligatoriu al orei de religie, constatând faptul că, „în Europa, învăţământul religios este profund legat de învăţământul secular". Mai mult, din 46 de ţări ale Europei, doar în trei state religia nu este predată în şcolile publice, respectiv Franţa, Albania şi Macedonia, în timp ce ora de religie este obligatorie în 25 de state, în restul fiind facultativă sau opţională.

Orele de religie, înţelese ca ore de prezentare a setului fundamental de valori al cultelor recunoscute de statul român, corespund chiar cerinţelor alineatului 1 al art. 29 din Constituţia României, care garantează libertatea credinţelor religioase. Simplele ore de istorie a religiilor, propuse ca alternativă la orele de religie, nu ar putea respecta această inviolabilă realitate constituţională. De asemenea, statul asigură libertatea învăţământului religios, potrivit cerinţelor specifice fiecarui cult. În plus, mai precizează PC, chiar și libertatea de conştiinţă a elevului şi tutorelui său, de a nu frecventa orele de educaţie religioasă este garantată în condiţiile legii în vigoare.

Însă cel mai important de menţionat este chiar opţiunea românilor care, potrivit unui sondaj recent realizat de INSCOP Research, sunt de acord în proporţie de 86,7% cu predarea religiei în şcoli. Acelaşi sondaj constată şi faptul că există un grad rezonabil de toleranţă a românilor faţă de predarea altor confesiuni în şcoală. Partidul Conservator consideră că a nu respecta dreptul majorităţii şi a interzice orele de educaţie religioasă pentru cei care optează pentru acestea ar fi ilegal şi profund neconstituţional.