Protest-pamflet – un ateu ridică un stâlp din doze de bere într-un loc neașteptat

109

Ateul nord-american Chaz Stevens le-a cerut autorităţilor publice americane permisiunea să ridice un stâlp Festivus (tradiţie parodică, creată în cadrul serialului Seinfeld pentru a protesta împotriva comercializării Crăciunului) lângă o instlaţie cu scena nativităţii. Bărbatul a declarat, cu această ocazie, că este împotriva afișării, în spaţiul public guvernamental, a scenelor religioase care reprezintă nașterea lui Iisus, informează Daily Mail.

Bărbatul a primit săptămâna trecută permisiunea de a ridica un stâlp Festivus lângă scena nașterii lui Iisus, în capitoliul din Florida. Stâlpul a fost confecţionat, miercuri, din cutii de bere marca Pabst Blue Ribbon, fapt care a îndârjit reacţia opoziţiei. Stevens recunoaște că stâlpul este ridicol, dar susţine că este un semn de protest. Acesta este de părere că dacă este permisă o scenă a nașterii lui Isus, trebuie să fie permisă orice altă formă de afișare religioasă.

„Au deschis ușa. Dacă le dau voie să pună un menorah, un crèche și un stâlp din cutii de bere, poate vor permite și un monstru din spaghete zburător", a declarant Stevens pentru WPTV.com. „Să fie tot sau nimic", a adăugat bărbatul. Întrebat de ce a folosit cutii de bere și nu alt material, Stevens a răspuns glumind că berea „l-a ajutat să treacă de facultate".

Pam Olsen, cea care a organizat scena nașterii lui Isus, este de părere că acţiunea lui Stevens este bine-venită, fiind dreptul lui la exprimare liberă. Cu toate acestea, decoratoarea susţine că ar fi fost mai adecvat să facă stâlpul din aluminiu simplu.

Pastorul Mark Boykin însă, nu împărtășește părerea lui Olsen. Omul religios spune că nu poate fi vorba de exprimare liberă în acest caz și nu găsește nimic amuzant în toată situaţia.

„Dacă ar fi fost vorba de o religie adevărată, mă întreb unde este moștenirea, istoria?" a menţionat Boykin.Un stâlp asemănător a fost înălţat și în capitoliul din Wisconsin.