Dawkins a pierdut dezbaterea cu fostul lider al anglicanilor

398

Ateul britanic Richard Dawkins a pierdut dezbaterea avută cu Rowan Williams, fostul lider al Bisericii Anglicane, acesta nereuşind să convingă studenţii prezenţi la Cambridge Union Society că religia nu mai are loc în societatea contemporană.

Pe de o parte, anglicanul Rowan Williams a subliniat că respectul pentru viaţă şi egalitate este propriu tuturor religiilor şi că însuşi conceptul de „drepturile omului" are origini religioase. Astfel, fără istoria dezbaterii religioase pe acest subiect nu ar exista nici convenţiile politice şi sociale ce afirmă şi protejează drepturile omului.

Pe de altă parte, ateul Richard Dawkins, mebru emerit al New College, Oxford, a afirmat că principala sa preocupare este legată de existenţa religiei. „Religia este o înşelare a inteligenţei şi a tot ceea ce ne face oameni". Dawkins consideră că religia nu dă răspunsuri, ci oferă explicaţii false. Se pare însă că pledoaria sa nu a fost prea convingătoare, din moment ce numai 136 au votat în susţinerea lui Dawkins, în comparaţie cu 324 de voturi pentru Williams, informează Christian Post.

Union Society este una dintre cele mai mari organizaţii de pe lângă Universitatea Cambridge şi şi-a construit reputaţia de a angrena în evenimentele sale figuri politice internaţionale, de la preşedinţi la prim-miniştri, dar şi câştigători de Oscar sau medaliaţi la Jocurile Olimpice.

Filmarea integrală a dezbaterii poate fi vizionată mai jos.