Umaniștii atei candidează la parlamentare în Elveţia

34

Electoratul elveţian are, pentru prima dată luna aceasta, ocazia să voteze ca membrii în parlament o pleiadă de liber-cugetători, informează Reuters.

„Ne-am decis să luăm poziţie și să le spunem politicienilor noștri că a venit timpul să recunoască existenţa numărului mare de persoane nereligioase în rândul electoratului," a declarat Andreas Kyriacou, unul dintre candidaţii liber-cugetători.

Kyriacou, care vorbește ca reprezentant al organizaţiei „Liber-cugetătorilor elveţieni", s-a plâns de faptul că politicienii elveţieni sunt „speriaţi de electoratul religios" și ignoră „mulţimea de elveţieni care n s-au gândit niciodată la umanism sau ateism" dar sunt „obosiţi de influenţa pe care bisericile și religia le exercită asupra acestei ţări."

Poziţia lui Kyriacou reflectă o tendinţă de creștere a dorinţei umaniștilor și ateilor de a se face mai vizibili și mai influenţi. Delegaţi din India, Uganda, Nigeria, Argentina și Brazilia prezenţi la Congresul Mondial al Umaniștilor (care a avut loc la Oslo, în august), au informat cu privire la creșterea semnificativă a interesului pentru filosofia umanist-ateistă.

(Foto: Reuters)