Protestanţii americani nu prea mai dau zecimea

121

Zecimea oferită de credincioşii din bisericile protestante americane a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 41 de ani. Pe de altă parte, bisericile tind să cheltuiască mai mult pentru nevoile interne şi mai puţin pentru misiunea externă.

Agenţia creştină Empty Tomb a publicat rezultatele unui studiu bazat pe informaţiile primite de la bisericile luterane, prezbiteriene, episcopaliene ş.a., informează Huffington Post.

Una dintre cauzele majore ale scăderii veniturilor pe care bisericile le obţineau din zecimile oferite de membri a fost criza economică, momentele principale ale acestor scăderi fiind înregistrate în anii 2008 şi 2009, perioadă în care a fost vârful crizei în SUA.

Autorii studiului notează însă că o comparaţie cu alte perioade de recesiune indică faptul că scăderea veniturilor provenite din zecimi este în prezent mai mare decât în perioadele respective. Concluzia este că nivelul foarte scăzut al zecimilor, în prezent, are şi alte cauze în afară de criza economică. Raportul a arătat, de asemenea, că bisericile cheltuiesc mai mult pentru nevoile lor interne, şi mai puţin pentru binefacere.

„Per ansamblu, bisericile continuă să cheltuiască mai mult pentru membrii lor şi mai puţin pentru misiunea extinsă a bisericii, şi, de asemenea, continuă să taie din fondurile pentru misionari", a declarat Sylvia Ronsvalle, co-autor al studiului.

(Foto: Dreamstime)