Autorităţile au interzis mitingul anti-islamic al pastorului Jones

97

Pastorul american extremist Terry Jones a plănuit să protesteze împotriva „jihadului, a shariei și a radicalizării Islamului”, în faţa celei mai mari moschei din Statele Unite, transmite Toledo Blade.

Pastorul american extremist Terry Jones a plănuit să protesteze vineri împotriva „jihadului, a shariei și a radicalizării Islamului”, în faţa celei mai mari moschei din Statele Unite, transmite Toledo Blade. Arestat, pastorul a fost repus în libertate după plata a 1$.Planul lui Jones era să protesteze vineri, timp de 3 ore pe o proprietate publică, în apropiere de Islamic Center of America (Dearborn), unde trăiește cea mai mare comunitate de musulmani din SUA. Liderul islamic al acestei organizaţii a spus că Jones are dreptul să își susţină punctul de vedere, „chiar dacă este dezinformat” și a cerut musulmanilor și celor de alte religii să „stea departe” de protest. „Nu suntem interesaţi de o confruntare”, a spus imamul Hassan Al-Qazwini, chiar dacă Jones, spune el, „se pare că încearcă să provoace comunitatea musulmană.”

Protestul nu a mai avut loc pentru că autorităţile s-au sesizat, temându-se că o astfel de manifestaţie ar putea stârni noi reacţii puternice din partea comunităţilor islamice, similare violenţelor care au avut loc în Afganistan după iniţiativa de ardere a Coranului. Un juriu format din 6 judecători a decis că gestul era o ameninţarea la adresa ordinii și liniștii publice. Pastorul Jones și asociatul său pastorul Sapp au fost obligaţi la plata unor daune de 1$ fiecare. În urma refuzului plăţii, cei doi au fost încarceraţi. Eliberarea lor a venit în aceeași zi, abia după ce au plătit suma. Decizia judecătorilor include și interdicţia ca cei doi să se apropie de centrul islamic pe o perioadă de 3 ani.

Deși cei doi se plâng de încălcarea dreptului la liberă exprimare, sunt deopotrivă voci care le contestă acest drept, afirmând că gesturile lor sunt alarmiste și nu fac altceva decât să tulbure societatea.

(Foto: Agerpres)