Scandal de abuz sexual în sânul Convenţiei Baptiste de Sud, SUA

848

Jurnaliști de investigaţie din Statele Unite din partea publicaţiilor locale The Houston Chronicle și San Antonio Express-News au început de anul trecut să lucreze la arhivarea acuzaţiilor de abuzuri și hărţuiri sexuale lansate la adresa pastorilor și liderilor din cadrul Convenţiei Baptiste de Sud (CBS), din Statele Unite. Până acum au documentat 700 de acuzaţii, care se întind pe o perioadă de 20 de ani.

„Este un scandal strigător la cer, la propriu. Mesajul bisericii către victime ar trebui să fie un semnal clar de asumare a vinei, de a spune clar că împotriva acestor oameni s-a păcătuit, nu că ei sunt în vreun fel vinovaţi sau problematici pentru biserică”, a declarat Russell Moore, președintele Departamentului de Etică și Libertate Religioasă al bisericii.

Multiple acuzaţii vizează aceeași persoană, astfel că 700 de acuzaţi se răsfrâng asupra unui număr de 380 de pastori, lideri din corpul administrativ și voluntari care s-au perindat prin biserică din 1998 încoace. Copii chiar și de 3 ani au fost molestaţi la orele din cadrul școlii duminicale, scriu ziarele, iar în unele cazuri liderii bisericii respective au ales să nu alerteze poliţia și nici alte biserici, astfel încât persoane cu un comportament de prădător sexual evident au putut să își schimbe jobul de la o biserică la alta în ultimii 20 de ani.

Faptul că 100 dintre persoanele acuzate sunt deja la închisoare subliniază că ultimele revelaţii din presă nu reprezintă chiar un „breaking news” pentru Biserica Baptistă din Statele Unite, acuzată că închide ochii și rezistă unei reforme necesare. „După o investigaţie de amploare, baptiștii se confruntă cu o criză de abuz despre care știau că avea să vină”, titrează Christianity Today.

În ultimii ani, campania #MeToo a crescut gradul de conștientizare în problematica hărţuirilor și abuzurilor sexuale chiar și în sânul bisericilor protestante, într-un efort de a veni în ajutorul victimelor și de a îmbunătăţi răspunsul instituţional la această problemă. În decembrie anul trecut, când publicaţia Fort Worth Star-Telegram publica rezultatele unei investigaţii ce a scos la iveală mai bine de 400 de acuzaţii printre bisericile baptiste independente, mai multe voci au spus că este doar o chestiune de timp până la apariţia unei investigaţii similare în sânul Convenţiei Baptiste de Sud.

Este adevărat că sub umbrela Convenţiei Baptiste de Sud se numără 47.000 de congregaţii, cu un total de 15 milioane de membri. Cu toate acestea, „ar fi o tragedie și dacă ar fi 200 de cazuri. Vorbim despre acte criminale care au loc în contextul bisericii, acesta fiind o problemă indiferent de numere”, spune Augie Boto, președinte interimar al comitetului executiv al CBS. „Este clar din investigaţie că acestea nu au fost cazuri izolate, ci subliniază un tipar de abuz și acoperire a abuzului extins până la cele mai înalte niveluri de conducere în cadrul CBS. Creștinii ar trebui să mulţumescă pentru acest tip de reportaj care expune un păcat sistemic”, apreciază Sojourn Collective, o reţea de biserici baptiste independente din Louisville.

„Ca biserică este momentul să plângem și să ne căim. Schimbările vor veni. Trebuie să vină. Nu putem doar să promitem că vom face mai bine și să ne așteptăm ca asta să fie suficient. Autonomia bisericilor locale nu mai trebuie să scuze lipsa de responsabilizare. Da, în Biserica Baptistă fiecare congregaţie se guvernează singură și nu trebuie să dea explicaţii cuiva mai sus. Cu toate acestea, deciziile pe care o biserică autonomă le ia determină relaţia ei cu celelalte. O biserică ce, de exemplu, scuză imoralitatea sexuală sau acoperă abuzurile sexuale iese din relaţia de înfrăţire cu celelalte biserici”, explică Moore, susţinut de președintele Convenţiei, J.D. Greear.