Copiii din părinţi divorţaţi riscă să își piardă credinţa

260

Numărul americanilor care se îndepărtează de religie este în creștere, iar divorţul ar părea să fie un catalist în această direcţie, conform unui nou studiu.

Centrul de Cercetare al Religiei Publice (PRRI), unul dintre cele mai importante organizaţii de investigare a vieţii religioase din Statele Unite, a realizat un studiu despre „exodul” americanilor care „își părăsesc religia și nu se uită înapoi”.

Studiind forţele care stau la baza nonafiliaţilor religios, grupul cu cea mai rapidă creștere printre denominaţiunile americane, cercetătorii observă că trendul a început în anii 1990, când procentul celor care declarau că nu aparţin niciunei religii era de doar 6%, un procent neschimbat încă de la începutul anilor 1970.

Deja la finalul anilor 1990, 14% dintre americani susţineau că nu aparţin niciunei religii. Iar astăzi, patru din zece tineri (39%) cu vârste între 18-29 de ani nu mai aparţin de nicio religie, de trei ori mai mult ca rata neafiliţilor în rândul persoanelor de peste 65 de ani. Ce s-a schimbat?

Pe lângă observaţiile altor studii, care indică spre o pleiadă de carateristici generaţionale ale tinerilor ce nu favorizează deloc alipirea de vreo instituţie religioasă, studiul PRRI face încă o legătură interesantă, bazată pe faptul că 62% dintre tinerii neafiliaţi își părăsesc religia în care au crescut înainte de a împlini 18 ani și doar 28% o fac între 18 și 19 de ani.

Printre motivele principale identificate în studiu PRRI se numără faptul că nu mai cred în învăţăturile religioase (60%), faptul că familiile în care au crescut nu erau de fapt prea religioase (32%) și faptul că au trecut prin experienţe negative din cauza învăţăturilor religioase în ce privește homosexualitatea (29%). Apoi urmează scandalurile de abuz sexual din biserică (19%), un eveniment traumatic care i-a marcat (18%) și focusarea comunităţii religioase pe probleme politice (16%).

Cercetări anterioare au arătat cum stabilitatea și instabilitatea din sânul familiei poate impacta transmiterea identităţii religioase între generaţii. Confirmând acele studii, PRRI arată că americanii care au fost crescuţi de părinţi divorţaţi vor avea o tendinţă semnificativ mai pronunţată de a renunţa la religie în anii formativi decât cei care au fost crescuţi în familii complete, de 35% faţă de 23%.

Asta este și din cauză că frecvenţa mersului la biserică suferă după divorţ. Chiar și printre americanii care nu și-au abandonat biserica după divorţul părinţilor, rata de participare săptămânală este mai mică decât în cazul celor crescuţi de părinţi căsătoriţi, arată studiul.