Beijing: Dalai Lama trebuie să se reîncarneze

109

Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului, nu are dreptul să îşi aleagă succesorul, pentru că trebuie să respecte tradiţia istorică a reîncarnării. Este poziţia adoptată de autorităţile chineze.

Dalai Lama nu are dreptul de a desfiinţa instituţia reîncarnării, a declarat Padma Choling, guvernatorul Tibetului, impus de autorităţile de la Beijing. „Trebuie să respectăm instituţiile istorice şi ritualurile religioase ale budismului tibetan", a spus guvernatorul care a subliniat că reîncarnarea lui Dalai Lama nu depinde de oameni sau de instituţii.

Dalai Lama a declarat că procesul de succesiune ar putea să însemne, în viitor, o rupere de la vechea tradiţie a reîncarnării. Alegerea unui succesor, cu mare atenţie, de către actualul Dalai Lama sau prin votul credincioşilor budişti sunt cele două opţiuni menţionate de liderul spiritual tibetan.

Există temeri că, după moartea actualului Dalai Lama (76 de ani), Beijingul va impune în această postură un om al său, respectiv că ar putea să existe 2 Dalai Lama – unul impus de guvern şi altul ales ca succesor de actualul lider spiritual al budiştilor tibetani, notează Reuters.