Ben Carson, în presa americană – de la „monstru" la om cu „o filozofie greșită"

507

Dr. Ben Carson este într-o ascensiune evidentă în zona discursului public. Poziţia sa faţă de politica administraţiei Obama i-a adus nu doar o creștere de notorietate, ci și o expunere la atacul mediatic, în condiţiile în care comentariile sale nu se încadrează în linia „corectitudinii politice". Considerat de unele cercuri de influenţă ca un posibil candidat pentru viitoarele alegeri prezidenţiale, celebrul neurochirurg de la Spitalul Johns Hopkins a intrat recent sub tirul intens al celor care acţionează pentru o redefinire a căsătoriei.

O poziţie extremă faţă de persoana sa au avut-o studenţii de la Facultatea de Medicină Johns Hopkins. Aceștia au solicitat ca dr. Ben Carson să fie îndepărtat din poziţia de vorbitor la ceremonia de absolvire. Este o abordare surprinzătoare faţă de o persoană care a primit Medalia Prezidenţială a Libertăţii, însă aceasta vine ca replică la comentariile pe care Carson le-a făcut cu privire la căsătoriile între persoanele de același sex. Conform Fox News, studenţii îl acuză pentru tentativa de a compara „relaţiile gay cu pedofilia și bestialitatea".

Redefinirea căsătoriei, o soluţie?

Disputa a fost declanșată de o apariţie televizată a chirurgului american, în timpul căreia și-a exprimat opinia referitoare la redefinirea mariajului. „Căsătoria este între un bărbat și o femeie", a spus Carson. „Este un fapt bine stabilit, un pilon fundamental al societăţii și niciun grup, fie el gay, fie NAMBLA, fie că este vorba de oameni care cred în bestialitate – nu contează ceea ce sunt, ei nu au dreptul să schimbe definiţia."

Ceea ce a deranjat foarte tare în declaraţia lui Carson a fost asocierea termenului NAMBLA (un termen generic pentru North American Man/Boy Love Association, având ca obiectiv declarat obţinerea de drepturi pentru pedofili) cu cel al căsătoriilor între persoane de același sex.

Supus unei presiuni mediatice, Carson a trebuit să își nuanţeze poziţia, cerându-și scuze pentru cuvintele care i-au fost interpretate greșit. „Poate că exemplele nu au fost cea mai bună alegere de cuvinte și îmi cer scuze dacă am ofensat pe cineva", a menţionat el, în declaraţia făcută pentru The Baltimore Sun. „Dar elementul pe care am vrut să îl evidenţiez este că niciun grup de indivizi, oricine ar fi ei, indiferent de sistemele lor de credinţă, nu trebuie să schimbe definiţiile tradiţionale. Motivul pentru care cred aceasta, voi mărturisi cu plăcere, este pentru că eu sunt un creștin care crede în Biblie."

Biblia, a continuat Carson să explice, „spune că avem obligaţia de a ne iubi aproapele ca pe noi înșine, de aceea iubesc pe toată lumea la fel – și pe toţi homosexualii. Toată lumea care mă cunoaște știe că eu n-aș spune nimic rău pentru a răni în mod intenţionat pe cineva".

Carson, de la „monstru" la om cu „o filozofie greșită"

Studenţii nu au fost singurii care au criticat poziţia adoptată de Ben Carson. Ulterior declanșării acestui scandal de presă, Sean Hannity, jurnalistul de la Fox News în a cărui talk-show chirurgul de la Johns Hopkins a făcut declaraţiile sale controversate, a încercat să îi ia apărarea lui Carson. De această dată, invitatul său a fost Leo James Terrell, un binecunoscut militant pentru drepturile civile și vorbitor la emisiuni radio. În timpul discuţiei despre dublul standard prin care afro-americanii, conservatori sau liberali sunt trataţi de către mass-media, Terrell l-a numit pe Dr. Ben Carson „marioneta" lui Hannity, acuzându-l pe acesta că a avut o contribuţie majoră în creșterea notorietăţii chirurgului și în poziţionarea acestuia ca un fel de salvator al Americii. „Ai creat un monstru", a conchis Terrel în miezul discuţiei extrem de aprinse. Conform Washington Examiner, replica venise după ce jurnalistul de la Fox News afirmase că „nu există libertate de exprimare pentru afro-americanii conservatori din America".

O poziţie ambiguă a avut-o Dennis O'Shea, directorul executiv de la Johns Hopkins University care, într-un comentariu trimis la Huffington Post, a declarat că lui Carson „nu i s-a cerut să vorbească din cauza opiniilor personale politice, religioase și sociale. Opiniile sale sunt personale. Când el vorbește despre ele, el nu o face în numele Johns Hopkins".

Conform CNN, totul ar trebui interpretat în cheie politică, Partidul Republican nefiind străin de interesele care se joacă în spatele chirurgului. Astfel, Carson „s-a născut dintr-o nevoie disperată de a atrage mai mulţi bărbaţi și femei de culoare cu standarde mai înalte". Dar, conform opiniei exprimate de analiștii postului de știri american, Ben Carson este „un om admirabil, însă cu o filozofie greșită".

Valorile creștine pot rămâne nepolitizate?

Atacurile îndreptate asupra Dr. Ben Carson din ultimele zile ilustrează cât de divizată este societatea americană și ce presiune puternică se poate crea în jurul celor care își afirmă deschis convingerile. Simultan, mediul american prezintă particularitatea că poate politiza aproape orice, inclusiv fidelitatea faţă de anumite valori tradiţional creștine. Rămâne de văzut în ce măsură vocea celor care nu solidarizează cu noţiunea de „corectitudine politică" va putea contrabalansa tendinţele politice actuale.