Adventist despăgubit cu 158.000$ după o concediere ilegală

305

Un credincios creştin adventist din California (SUA) a fost despăgubit cu 158.000$ după ce a câştigat procesul pe care l-a intentat angajatorului său, care îl concediase pentru că a refuzat să lucreze sâmbăta.

Procesul a fost intentat de Comisia pentru Egalitatea Şanselor de Muncă (EEOC), o agenţie federală americană care l-a reprezentat pe Anthony Okon, imigrant nigerian, angajat de dealerul auto Maita Chevrolet timp de doi ani (2005-2007).

În urma procesului, judecătorii i-au dat câştig de cauză lui Okon, care ceruse angajatorului său să îi permită să nu lucreze sâmbăta, fiindcă aceasta este, potrivit religiei sale, Sabat, ziua de odihnă săptămânală în care se reţine de la activităţile seculare.

Okon le propusese angajatorilor lui să recupereze duminica orele nelucrate sâmbăta şi încercase să îşi ia concediu în zilele de sâmbătă. Atât el, cât şi pastorul bisericii pe care o frecventează au avut discuţii cu angajatorul pentru a justifica cererea de a nu lucra de vineri, la apusul soarelui, până sâmbătă, la apusul soarelui.

Potrivit investigaţiei EEOC, supervizorii Maita nu au luat măsuri de soluţionare a cererii lui Okon, din contră, „au răspuns cererilor lui hărţuindu-l, sancţionându-l şi, în final, concediindu-l", aşa cum a declarat avocatul regional William R. Tamayo, din partea EEOC San Francisco.

Decizia curţii care a judecat procesul a fost, potrivit Adventist Review, ca Okon să fie despăgubit, iar Maita Chevrolet să îşi revizuiască regulamentul de resurse umane privind acomodarea religioasă a angajaţilor, să îşi instruiască managerii, supervizorii şi personalul de resurse umane pe această temă şi să raporteze către EEOC toate cererile de acomodare religioasă sau plângerile privind discriminarea religioasă pe care le primeşte.