Motivaţi de principiul „Ferice de cel ce va da, căci acela va primi”, membrii ASI vor folosi convenţia naţională a asociaţiei pentru a-și anunţa angajamentele de donaţii în vederea sprijinirii acelor proiecte care respectă două condiţii principale: corespund valorilor creștine promovate de asociaţie și au potenţialul unei implementări durabile.

Convenţia, care va avea loc pe 6 și 7 noiembrie la Centrul de Evenimente RAB, din Sângeorgiu de Mureș, va fi prilejul de a stabili un nou buget alocat proiectelor, dar și de a urmări evoluţia proiectelor finanţate în anii anteriori. Succesul ediţiilor trecute a adus, pe lângă oamenii de afaceri adventiști, și simpatizanţi și persoane care activează în alte categorii de profesii.

Cine sunt cei finanţaţi?

„Credem în poveşti care evoluează frumos, investim în oameni şi vrem să vedem cum aceştia reuşesc, datorită nouă și lui Dumnezeu, să creeze un viitor promiţător”, spun reprezentanţii ASI pe site-ul asociaţiei, garantând acest angajament cu cei 545.700 de lei aprobaţi pentru investiţie în anul 2014.

Screen Shot 2015-10-19 at 14.56.02La fel ca în ocaziile anterioare, evenimentul va avea drept principal obiectiv expunerea proiectelor caritabile, educaţionale, medicale și religioase în care organizaţia a decis să investească anul acesta. În jurul acestui eveniment-nucleu, vor fi organizate mai multe seminare pe teme de business, familie, educaţie și spiritualitate, precum și un concert caritabil, susţinut de solistul american Wintley Phipps. Acesta este hirotonit pastor în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, este un solist apreciat pentru vocea sa baritonală și pentru interpretarea inspiraţională a pieselor gospel, fiind invitat să cânte la numeroase evenimente naţionale în Statele Unite. A participat la mai multe ediţii ale Micului Dejun cu Rugăciune conduse de președinţi precum Jimmy Carter, Ronald Reagan, George H.W. Bush, Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama. A cântat în cadrul unor evenimente marcante organizate pentru Maica Tereza și Nelson Mandela, la Billy Graham Crusades și chiar la Vatican. Solistul, care a fost nominalizat de două ori consecutiv la Premiile Grammy, conduce astăzi o organizaţie nonprofit educaţională pentru copiii din medii cu risc ridicat de infracţionalitate, din mai multe state americane.

Cifrele convenţiei, în 2015

Propuse pentru investiţie sunt, anul acesta, 23 de proiecte, ne-a precizat Ioan Mohorea, trezorierul ASI România. Însă niciunul dintre managerii de proiect nu știe cu certitudine ce sumă va primi din partea investitorilor, pentru că acest lucru depinde de gradul în care sponsorii vor fi convinși de prezentările aplicanţilor. „La modul practic”, spune trezorierul, „sponsori sunt aceia a căror inimă este mișcată de Duhul Sfânt.” Cei de la ASI au și o perspectivă numerică: „Așteptăm o sumă care să depășească șapte cifre”, a mai dezvăluit trezorierul, mărturisindu-și convingerea că „este un număr deosebit”.

Anul trecut, membrii ASI s-au angajat să doneze nu mai puţin de 200.000 de lei pentru o unitate de învăţământ. Este vorba de Şcoala „Wilhelm Moldovan”, din Constanţa, despre care trezorierul amintește că „este o școală foarte bine cotată în regiune, cu mulţi copii și cu multe cereri de înscriere, dar cu un spaţiu limitat și impropriu. Datorită investitorilor noștri, școala poate să își construiască un nou sediu.”

Cine sunt cei care oferă?

Sistemul de evaluare a proiectelor este unul transparent: 6 evaluatori analizează fiecare proiect în parte, pe baza unor criterii prestabilite. Baremul minim pentru eligibilitate este de 70 de puncte, iar proiectele care depășesc acest punctaj au mari șanse să primească finanţare. Ioan Mohorea spune că se așteaptă ca sumele oferite anul acesta de sponsori să depășească solicitările din proiecte, însă structura sistemului de investiţii face ca aceste așteptări să depindă de „gradul ce implicare a celor care vor să ofere, începând cu «văduva din parabolă» până la cei care au potenţa financiară să contribuie cu suficient de mulţi bani pentru a completa necesarul pentru toate proiectele.”

Această dependenţă nu este un risc însă, ci o oportunitate, ţinând cont de reputaţia generozităţii asociaţiei. Începând cu a doua decadă a anilor ’90, membrii ASI au investit în oameni, în educaţie, în sisteme de sănătate performante, în proiecte misionare, fiind convinși că este nevoie ca firmele lor să se implice în dezvoltarea socială și, mai ales, în dezvoltarea comunitară. În urma acestei decizii, au luat naștere grădiniţe, școli, produse de presă, campanii misionare și alte tipuri de proiecte în care membrii asociaţiei au crezut. „Credem cu tărie în egalitate, în raportarea empatică la aproapele nostru”, spun cei de la ASI, iar această filosofie nu doar că a funcţionat, dar i-a motivat și pe alţii să li se alăture.

La aproape două decenii de la fondare, ASI România și-a triplat numărul de membri, arătând că entuziasmul generozităţii poate fi contagios atunci când este catalizat de valori comune centrate pe altruism.

Principiul esenţial care conduce ASI reflectă filosofia responsabilităţii sociale: o afacere de succes trebuie să includă în strategia ei binele și interesul public, iar lucrul acesta va răsplăti compania prin îmbunătăţirea reputaţiei, care va genera loialitate faţă de companie. De aceea un eveniment de anvergura celui organizat de ASI poate fi o ocazie de a investi nu doar în diverse proiecte, ci și în propriul capital de încredere. În același timp, fiindcă este un eveniment naţional cu vizibilitate, convenţia ASI poate fi un hub nu doar pentru oamenii de afaceri dispuși să își lărgească sfera de influenţă, ci și pentru managerii de proiect care caută investitori și pentru antreprenorii care vor să cunoască mai bine nevoile societăţii înainte să demareze un business social.