OMS colaborează cu Biserica Adventistă pentru a reduce mortalitatea infantilă și maternă

193

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), agenţia de sănătate publică a Organizaţiei Naţiunilor Unite, colaborează cu Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea pentru reducerea ratei mortalităţii infantile și materne, aceasta reprezentând prima sa colaborare cu o organizaţie religioasă la nivel mondial.

OMS a iniţiat colaborarea cu Biserica Adventistă după ce reprezentanţi ai organizaţiei au fost prezenţi la una dintre conferinţele internaţionale de sănătate organizate de instituţia religioasă în Geneva, Elveţia. Organizaţie internaţională cu rolul de a menţine sănătatea populaţiilor la un nivel optim, OMS a identificat lipsa moașelor calificate ca fiind unul dintre factorii ce contribuie la moartea mamelor și a nou-născuţilor, la nivel global. Reprezentanţii OMS au apreciat însă că reţeaua mondială de educatori și spitale a Bisericii Adventiste ar putea fi unul dintre mijloacele de compensare a acestui neajuns.

Nu mai puţin de 50 de lideri și educatori adventiști care activează în domeniul asistenţei medicale în America de Nord, Europa, America de Sud și Africa se vor întâlni în această săptămână în Bloemfontein, Africa de Sud, pentru implementarea proiectului ce va debuta în patru ţări africane, informează Adventist News Network. Acesta se va concentra asupra creșterii numărului și îmbunătăţirii calităţii serviciilor oferite de moașe, prin intermediul unor programe oferite de unele dintre principalele facultăţi de medicină/asistenţă medicală din Malawi, Lesotho, Botswana și Camerun, ţări în care mortalitatea maternă este de 14 ori mai mare decât în regiunile dezvoltate ale lumii.

Proiectul în valoare de 1 milion de dolari este finanţat de Fundaţia pentru Dezvoltare Internaţională a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), prin Organizaţia Mondială a Sănătăţii, și este corealizat de oficialii OMS, Conferinţa Generală a Bisericii Adventiste mondiale și Facultatea de Asistenţă Medicală din cadrul Universităţii Loma Linda din California, Statele Unite.

Potrivit statisticilor OMS, aproximativ 280.000 de femei mor anual în timpul sarcinii sau la naștere. Africa reprezintă o provocare la acest capitol și din cauza numărului insuficient de medici și asistente medicale, precum și din cauza creșterii rapide a populaţiei. Unele ţări africane nu pot furniza educaţie medicală profesionistă decât pentru 10-30% din necesarul de specialiști.

Conform raportului realizat de OMS în anul 2013, în România se înregistra o rată a mortalităţii materne de 33 la 100.000, fiind cea mai mare rată dintr-o ţară membră a Uniunii Europene.