Închisoare pentru ștergerea istoricului navigării pe internet

3617

Atacul de la maratonul din Boston este încă proaspăt în memoria colectivă, în special datorită procesului în care este judecat unul dintre fraţii Tsarnaev. Însă acest caz a devenit important pentru opinia publică și dintr-un motiv inedit, dar îngrijorător.

Khairullozhon Matanov era un prieten al fraţilor Tsarnaev, fără să fie complice la crima acestora, așa cum a stabilit FBI-ul. Cu toate acestea, săptămâna viitoare se așteaptă să primească o sentinţă pentru că și-a șters istoricul navigărilor pe internet. În mod normal, absenţa dovezilor nu echivalează cu o dovadă a vreunei crime sau infracţiuni, dar se pare că atunci când vine vorba despre internet și informaţiile tehnologice părerile guvernului federal sunt altele.

Matanov nu este prima persoană acuzată sub Actul SOX, care spune că oamenii trebuie să păstreze orice dovadă despre care cred că ar putea fi folosită într-o eventuală viitoare investigaţie, chiar dacă o asemenea investigaţie nu era în derulare la momentul respectiv. Conform acestui Act s-ar putea argumenta mai departe că, în realitate, istoricul navigărilor pe internet nu mai poate fi considerat privat.

După atac, Matanov s-a întâlnit cu fraţii Tsarnaev pentru cină, fără să știe că ei erau responsabili de atac. I-a luat câteva zile până a ajuns să suspecteze care este adevărul, moment în care a șters din istoricul navigărilor materiale care ar fi trădat relaţia pe care o avea cu cei doi și materiale pe care obișnuiau să le urmărească împreună, dintre care unele violente și supărătoare. Înainte de SOX, asta ar fi fost o problemă personală, dar sub lege procurorii au argumentat că Matanov a luat conștient decizia de a distruge materiale despre care credea că ar fi putut fi folosite într-o posibilă investigaţie. Prin urmare, Matanov a pledat vinovat pentru obstrucţionarea justiţiei, pentru care poate primi 20 de ani de închisoare.

Dincolo de acţiunile lui Matanov, problema de fond este că dreptul la intimitate este un drept fundamental în Statele Unite și oamenii nu ar trebui să justifice cum folosesc calculatorul. Practic, oamenii sunt consideraţi direct vinovaţi până la proba contrarie. „În loc să fie o sursă de informare pe care orice cetăţean să o poată accesa când dorește, internetul a devenit o unealtă pentru a-i spiona pe cetăţenii și rezidenţii Statelor Unite. Oamenii nu se mai bucură de dreptul explicit la intimitate, care i-ar proteja de ascultarea telefoanelor fără mandat și de preluarea informaţiilor privind internetul. Așa cum ilustrează cazul lui Matanov, oamenii nu mai au voie să deţină controlul asupra propriului istoric de navigare pe internet”, scrie The Daily Dot.

Ceea ce se întâmplă în acest caz este ca situaţia în care oamenii ar fi obligaţi să ţină un jurnal cu toate destinaţiile în care au fost, să deschidă ușile de la dulap și să lase ușa descuiată pentru ca oamenii legii să poată veni în inspecţie oricând. „Asta nu este ţara pe care am construit-o pentru noi înșine acum mai bine de 200 de ani”, scrie The Nation. Însă se pare că tocmai aceasta este ţara în care se transformă America.